Lista: Det här kan du äta på julbordet när du är gravid

Är julbord och gravid en bra kombination? Absolut kan du äta julbord som gravid, men det finns några saker du bör tänka på. Vi har sammanställt en lista på vad du ska undvika på julbordet.

Vad du inte ska äta från julbordet som gravid
Vad du inte ska äta från julbordet som gravid

Med ett helt julbord som dignar av mat av alla dess slag är det inte lätt att veta vad du kan äta om du är gravid. Det finns mycket på julbordet som är bra för gravida som innehåller mineraler och vitaminer. Så det finns ingen anledning att utesluta hela grupper av mat, utan ät med gott samvete av alla nyttigheter. Men det finns enstaka livsmedel som innehåller diverse bakterier och parasiter som kan vara skadliga för dig och ditt foster och alltså bör undvikas.

Vad man inte får äta från julbordet när man är gravid

Vi har listat de livsmedel som du bör undvika när du är på julbord för att vara på den säkra sidan.

Mögel- och kittostar

Oavsett om de är gjorda av pastöriserad eller opastöriserad mjölk kan de innehålla bakterien listeria som du bör undvika. (Hårdost som går att hyvla kan du däremot äta, samt även bredbara färskostar och ost på tub.)

Charkprodukter och patéer

Var försiktig när det gäller charkprodukter och patéer som förvarats i kyl i drygt en vecka. Här kan det också förekomma listeria i för höga mängder.

--> Här har vi samlat artiklar om din graviditet vecka för vecka

Rökt och gravad fisk

Det samma gäller rökt och gravad fisk som har varit vakuumförpackade, då det även kan finnas listeria i skadliga halter i dessa livsmedel.

Torkat och kallrökt kött

Kött som är torkat eller kallrökt kan innehålla toxoplasma, en ohälsosam parasit. Det är inte vanligt, men du bör ändå avböja att äta köttet som en extra säkerhet. Ett sätt är att frysa in köttet i minst tre dagar före servering för att på så sätt döda eventuella parasiter.

Strömming och rullader

Undvik att äta strömming och rullader då de ofta är lagade från fiskar från Östersjön och Bottniska viken. Dessa fiskar innehåller höga halter av gifter såsom dioxin och PCB. Däremot går det bra att äta inlagd sill då dessa fiskas främst i Atlanten.

Kalla röror av ovanstående livsmedel

Det är bäst att undvika röror då de ofta består av chark- fisk- och ostprodukter som kan innehålla listeria. Grönsaksröror såsom rödbetssallad går däremot utmärkt att äta.

Källa: Livsmedelsverket.