Orgasmic Birth: Allt du vill veta om att få orgasm vid förlossning

Att få orgasm under sin förlossning kan för många kännas främmande, men faktum är att det kan bidra till en mer avslappnad föderska och en positivare förlossningsupplevelse. Här är allt du vill veta om "orgasmic birth".

Orgasmic Birth – hur får man orgasm under sin förlossning?

Har du någon gång funderat över fenomenet Orgasmic Birth? Då är du sannerligen inte ensam. Orgasmic Birth är något som intresserar allt fler och vill läsa på om inför sin kommande förlossning.

Fem fördelar med "orgasmic birth"

– För en del kan det kännas både främmande och underligt att kombinera förlossning med sexuell njutning. Men faktum är att det finns flera fördelar med att anamma sin sexuella njutning när man föder barn, berättar sex- och förlossningscoachen Erika Alsborn i ett pressmeddelande från det intima livsstilsvarumärket Lelo.

En av fördelarna med att få orgasm under sin förlossning är att ämnet oxytocin frigörs i kroppen. Ämnet sänker kortisolnivåerna, lindrar smärta och minskar spänningar i kroppen. Effekterna av en orgasm kan därmed bidra till en mer avslappnad föderska och en positivare förlossningsupplevelse.

Fem tips för att få "orgasmic birth" – orgasm under förlossning

Enligt Erika Alsborn finns det flera knep man kan ta till om man vill uppnå Orgasmic Birth.

  • Onanera

Ett av sex- och förlossningscoachens tips är att onanera under förlossningen. Att onanera mellan värkarna kan hjälpa dig att slappna av. Man kan till exempel ta hjälp av en vibrator som hjälper till att stimulera klitoris.

  • Massage och smekningar

Det är inte bara vid orgasm som oxytocin utsöndras, utan även vid massage och smekningar. Om hormonet utsöndras och du känner dig mer avslappnad kan det hjälpa dig att känna dig mer bekväm att försöka få en orgasm vid din förlossning.

  • En atmosfär som gör dig trygg

Genom att addera saker och ting som gör att du känner dig mer "hemma" i förlossningsrummet kan du känna dig mer trygg och lugn. Man kan även dämpa belysningen och sätta på musik som gör dig lugn och som får dig att känna en mer sensuell känsla i kroppen, menar Erika Alsborn.

  • Visualisera

Att visualisera kan vara ett viktigt hjälpmedel för att nå en mer njutningsfull förlossningsupplevelse. Om du förbereder dig mentalt genom att se din förlossning framför dig så som du vill ha den och genom att boosta dig själv med positiva tankar kan det bli lättare att få det att ske i verkligheten.

  • Tänk på andningen

Försök att bli medveten om din andning – det kan hjälpa dig att känna lugn och välbehag både inför och under din förlossning.

Kan man starta sin förlossning genom att få orgasm?

Enligt barnmorskan Rebecca Nilsson som Familjeliv har pratat med kan en orgasm bidra till att förlossningsstarten får en liten skjuts. Orgasmen gör nämligen att livmodern drar ihop sig och frisätter, som tidigare nämnts, hormonet oxytocin som behövs för att sätta igång en förlossning.