Gravid

Packa BB-väskan – ultimata guiden till din förlossningsväska

Förlossningen börjar närma sig och det börjar bli dags att fundera på vad du ska packa i BB-väskan. Vi listar det viktigaste som du inte får glömma ta med dig när det är dags. Läs mer här!

Packa BB-väskan – ultimata guiden till din förlossningsväska

Att ladda inför en förlossningen är lite som att ladda inför ett maraton utan specifik starttid. Någon gång på dygnet under en femveckorsperiod kommer det starta, men du har inte den blekaste aning om när. Därför är det bra att vara förberedd och ha en BB-väska packad, som snabbt kan tas med till förlossningen när värkarna har börjat.

Läs mer: Topp 10 att ta med till förlossningen – viktigast i BB-väskan

Packa BB-väskan – det här får du inte missa

Det allra viktigaste att ta med sig är legitimation till dig som ska föda. Ska du bara komma ihåg en sak så är det alltså legitimationen. I värsta fall kan det andra hämtas senare!

Andra viktiga saker:

Mobiltelefon och laddare – du kommer vilja ta en miljon kort på det lilla underverket. Som partner är det extra bra med laddad telefon så du kan ta bilder även under förlossningen. Det är roligt att ha i framtiden även om det inte känns så i stunden.

Babyskydd – om ni ska kunna åka hem från BB säkert behöver ni ett babyskydd till er bebis. Taxibolag tillhandahåller inte bilstolar för de allra minsta så därför måste man ha med sin egen

Förlossningsbrev – om du har skrivit ett brev till förlossningen om hur du vill ha det och vad som är viktigt för dig under födseln av ditt barn så ta med det. Det brukar uppskattas av personalen om det finns specifika önskemål så kan de förbereda sig på det. Om du inte skrivit brevet ännu kan du få bra tips på hur du ska skriva här.

Saker att packa till dig själv i BB-väskan till förlossningen

Du kommer vilja ha saker hemifrån både under och efter förlossningen. Läpparna blir till exempel extremt torra av all lustgas så ta med något mjukgörande till dina läppar.

Hårsnoddar – om du har långt hår. Det är väldigt jobbet med hår som är i vägen för dig som ska föda.

Bärbar högtalare eller hörlurar – det är inte fel att ta med sig en liten högtalare eller ett par lurar för att kunna spela den musik du själv tycker om. Att gör en spellista på Spotify kan också vara ett bra sätt att mentalt förbereda sig inför förlossningen.

Smärtlindring – som vetekudde eller en TENS kan vara bra att ta med sig, det kan även vara skönt att han hemma under latensfasen.

Snacks eller godis – om du har något speciellt som du tycker mycket om och inte vill vara utan. Mat och dricka finns på sjukhuset, även mackor och kaffe. Aptiten har en tendens att försvinna när man är i värkarbete därför kan det vara bra med något snacks som du vet att du tycker om.

Tofflor – du vill inte gå runt på sjukhusgolv barfota.

Saker att packa i BB-väskan till dig efter förlossningen

Efter förlossningen kommer du känna dig öm i hela kroppen, då är det skönt med mjuka kläder. Fokus kommer vara amning om du ska göra det och då är det bra med amningstoppar och BH:ar som underlättar. Nyfödda bebisar vill amma ofta.

Amnings-BH – välj en utan byglar och ta en större storlek än vad du tror att du behöver. Brösten blir enorma.

Amningslinne – mjukt och skönt, inga skavande sömmar och lätta att öppna.

Amningsinlägg – när mjölken rinner till brukar det också börja läcka en hel del. Då kan det vara bra med amningsinlägg som fångar upp och inte lämnar fläckar på kläderna. Hur lång tid det tar är olika men ungefär 2-5 dagar. Det är med andra ord inte säkert att du behöver dem på BB, men det skadar aldrig att packa med i BB-väskan om vistelsen skulle bli extra lång av någon anledning.

Mjuka trosor – tänk stora, mjuka, sköna trosor. På de flesta BB finns nättrosor som du får använda, de är inte snygga men förvånansvärt sköna. Vill du inte ha dem så ta med egna trosor.

Sköna kläder – längre kofta eller morgonrock och gravidleggings till exempel. Ta med något du kan ha på BB om du inte vill ha sjukhusskjortan på dig, men också något att ha till hemresan.

Bindor – det finns stora bindor att ta av på de allra flesta eftervårdsavdelningar. Men vill du ha med egna? Tänk stora och mjuka.

Tofflor – återigen, du vill inte gå barfota på sjukhusgolv.

Necessär med dina favoritersaker – på sjukhus är allt luktfritt. Det är bra att din bebis får känna din doft och att inte utsätta andra som eventuellt kan ha allergi för starka dofter. Men om du vill ha ett speciellt balsam, deodorant eller en lotion med dig hemifrån så ta med det. Det kan kännas extra lyxigt efter den allra första duschen efter förlossningen. Såklart även tandborste och tandkräm.

Det här ska du packa i BB-väskan till bebisen

Små bebisar brukar inte har mycket kläder på sig under sin vistelse på BB. De trivs bäst i bara blöja och håller värmen genom att ligga hud mot hud hos en av sina föräldrar. Det viktigaste är att ha kläder till hemresan såklart.

2-3 bodies – det är enklast med omlottbodies på nyfödda bebisar, det kan vara svårt att trä saker över huvudet.

2 par byxor – det kan vara bra med 2 par, om olyckan är framme.

1-2 par strumpor – strumpor blir sällan smutsiga, men ta med ett par extra just in case.

1 mössa – oavsett årstid behöver nyfödda bebisar mössa utomhus, de förlorar mycket värme och energi genom huvudet annars. Mössans tjocklek får såklart anpassas efter årstid.

1 kofta - samma här, får anpassas efter årstid. En tunnare kofta till kyliga sommardagar. Är det väldigt varmt räcker det troligtvis med en tunn, liten filt.

Overall – på vintern. Nog för att vi bor i Sverige så höst och vår kan också en tunnare overall behövas, exempelvis ull eller fleece.

1 filt – tjocklek kan anpassas efter årstid.

Tvätt-/våtservetter – det kan finnas tvättlappar på BB som ni får låna, men det kan vara bra att packa med i väskan för säkerhets skull.

Ett par blöjor för hemfärden – som sagt man vet aldrig när olyckan är framme.

Babynest – om ni vill ha bebisen hos er i sängen och skippa plastbaljan på BB så ta med ett eget babynest.

Bärsele eller bärsjal – bärsjal är att rekommendera till de allra minsta. Du, eller din partner kan ha bebisen riktigt nära men ändå ha båda händerna fria. Kan vara extra bra för dig som av olika anledningar är ensam på BB, så du kan gå och hämta frukost på morgonen till exempel.

Flaska och ersättning – om du redan bestämt dig för att inte amma behöver du ta med dig saker för att mata ditt barn på annat sätt.

Behöver man packa med napp i BB-väskan?

Napp kan du vänta med och behöver inte packa med i väskan. Nyfödda bebisar har ett stort sugbehov och att ge napp kan kännas lockande. Däremot så kan en napp strula till amningen, kanske får ditt barn nappen istället när hen är hungrig och då missar ni ett amningstillfälle. Du kan läsa mer om napp till nyfödda bebisar här.

Partnerns väska

Såklart behöver även din partner en väska att ha med sig. I den kan det vara bra att packa:

• Sköna kläder – kanske även ett ombyte eller två.

Underkläder och strumpor – det vill man kunna byta och inte behöva ha samma hela vistelsen.

Tofflor – samma sak som för dig. Din partner kommer inte heller vilja gå barfota på sjukhusgolven. Det blir varmt att gå i vinterkängorna hela tiden.

• Neccessär

Mobil och laddare

Plånbok – kan vara skönt att ha om man vill kunna gå till entren och handla något.

Följer ni den här ultimata guiden kommer ni inte sakna något alls när det är dags för förlossningen!

Läs mer:

Latensfasen – första tecknet på att förlossningen har börjat