Sexa loss som gravid – om inte läkaren avråder från det

Det är i de allra flesta fallen helt ovanligt – till och med bättre, enligt vissa – med sex under graviditeten. Läs allt du behöver veta om det här!

Foto: Unsplash

Att vänta smått innebär en stor förändrig i livet. Inte minst i sängkammaren. Många blivande föräldrar kan få svårt att slappna av. Det kanske känns som att ni inte längre är ensamma i sänghalmen eller så är det rädslan och oron för att på något sätt kunna skada barnet som påverkar.

Sex och gravid? Då kan du lättare bli våt

Läkare kan avråda från sex:

1. Om du har haft blödningar tidigt under graviditeten kan läkaren avråda från samlag till graviditetsvecka 14.

2. Om du har en föreliggande moderkaka, eller tidigare haft en prematur förlossnings kan en del läkare avråda från samlag under den sista trimestern.

Rådfråga din gynekolog eller barnmorska om du är osäker.

Aleksandra Nived är barnmorska och träffar ofta par som känner oro för att sexlivet ska kunna skada barnet. Hon menar att man för det mesta kan vara lugn.
– Det är som regel inte farligt att ha sex under graviditeten. Däremot upplever många det som skönare än innan. Det beror på att slemhinnorna sväller och att hormonhalterna ökar, vilket gör att man lättare blir våt.
För vissa kvinnor kan njutningen vid sex kännas läskig, berättar Aleksandra. Då orgasmer kan utlösa sammandragningar och vävnaderna i underlivet som är skörare lättare kan börja blöda.
– Det kan kännas lite obehagligt, men är inte skadligt. Om man får en blödning i samband med sex och är orolig kan man dygnet runt ringa sin förlossningsavdelning, säger hon.

Kan mannens penis skada barnet?

– Nej! Det är stort avstånd mellan mannens penis och barnet. Barnet ligger väl skyddat av den starka livmoderväggen och fostervattnet. Slemproppen som sitter i livmodertappen fungerar även som säkerhetsvakt och ser till att inga spermier eller bakterier tar sig in i livmodern.

– Däremot under slutet av graviditeten kan det vara bra att vara lite försiktig med hårda stötar. Detsamma gäller även för dildos och andra sexleksaker, lägger hon till.

Sexet kan sätta igång sammandragningar

– Sex frisätter hormonet oxytocin i kvinnans blod. Oxytocin påverkar livmoderhalsen så att den förbereder sig för förlossningen. Under de sista veckorna kan det sätta igång sammandragningar. Spermierna innehåller prostaglandin som hjälper livmodern att dra sig samman, som också kan sätta igång förlossningen, men det är inte farligt vid en normal graviditet, säger Aleksandra.

Gravid och sexställningar – vilka är bäst?

– Det kan vara svårt att hitta bra ställningar när magen är i vägen. Det bästa rådet är helt enkelt att experimentera. Det kan fungera bra om kvinnan ligger ner på sidan eller om hon står på alla fyra.

– Sen finns det självklart både kvinnor och män som känner en minskad lust. Då är viktigt att man lyssnar på varandra och respekterar varandras känslor. Om den ena parten vill ha sex och den andra inte så finns det andra saker, till exempel massage.