Gravid

SF-måttet – därför mäter barnmorskan hur livmodern växer

Från ungefär vecka 25 i graviditeten börjar din barnmorska mäta hur din livmoder växer, säkert har du hört hen säga att “du följer din kurva fint”. Men vad betyder det, och vad kan SF-måttet visa? Läs allt du behöver veta här.

SF-måttet – därför mäter barnmorskan hur livmodern växer

SF står för symfys-fundus och innebär måttet från symfysen till livmoders översta del, det som kallas för fundus. Måttet är ett verktyg som används för att mäta barnets tillväxt i magen.

Livmodern växer ungefär en centimeter i veckan

Mellan vecka 14-33 växer livmodern hos en gravid ungefär en centimeter i veckan, därfefter något långsammare. Genom att mäta livmoderns tillväxt kan barnmorskan se om något avviker från det som anses vara normalt. Exemplevis om en bebis plötsligt växer väldigt fort eller inte vuxit något alls sedan senaste besöket.

LÄS ÄVEN: Förlossningsrädsla – vad innebär det och så hanterar du den

Samma person ska mäta

Mätningen görs med ett måttband från symfysen, det vill säga blygdbenet, till toppen av livmodern, fundus. För att mätningen ska vara så tillförlitlig som möjligt ska den göras med samma måttband och av samma person vid varje tillfälle. Det finns nämligen en liten risk för felmarginal då olika barnmorskor kan mäta lite olika.

Barnmorskan lägger sedan in måttet på en kurva för att se om du följer din kurva eller om måttet sticker iväg åt något håll. Det finns en medelkurva och sedan två undre och två övre kurvor, om du ligger inom det är det en normal tillväxt. Om det däremot snabbt förändras och ditt SF-mått hoppar upp eller ner på kurvan behöver barnmorska titta närmare på det.

Så går mätningen till

Du som gravid ska ligga på rygg och ha en tömd urinblåsa. Urinblåsan kan annars trycka livmodern högre upp och det ger ett felvärde. Barnmorska känner med sin hand efter blygdbenet och lägger måttbandet där, med andra handen känner hen efter toppen av livmodern och mäter avståndet mellan de båda. Generellt brukar måttet ligga något lägre än den aktuella graviditetsveckan.

LÄS ÄVEN: Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

När SF-måttet avviker

Ett SF-mått som ökar snabbare än vad som är väntat kan bero på en stor bebis i magen eller mycket fostervatten. Då brukar man göra en glukosbelastning för att kolla blodsockernivåer och även ett ultraljud för att mäta fostervatten mängd.

Om måttet däremot är stillastående och det inte ökat sedan sist får man oftast komma tillbaka och göra en ny mätning. Om det inte ökat då heller får man göra ultraljud för att kontrollera tillväxten, ett så kallat tillväxtultraljud. På så vis kan man hitta bebisar som är tillväxthämmade och av olika anledningar inte får den näring de behöver i magen.

Avplanat SF-mått på slutet av graviditeten

De sista veckorna av graviditeten träffar du din barnmorska ofta. Då är det inte ovanligt att SF-måttet planar ut. Det behöver inte betyda att bebisen slutat växa utan snarare att hen sjunkit längre ner i ditt bäcken och förlossningen börjar närma sig.

LÄS ÄVEN: Gravid vecka för vecka – se vår stora gravid guide

Texten är skriven av Rebecca Nilsson leg. Barnmorska