Gravid

Vad är en nidblödning? Barnmorskan svarar

Nidblödning, nidis, nidationsblödning, vidhäftningsblödning, eller implantationsblödning. Kärt barn har många namn. Men vad är det egentligen och hur vet man om det är en nidblödning man fått? Vi frågade barnmorskan Rebecca, läs mer här!

Vad är en nidblödning? Barnmorskan svarar
Vad är en nidblödning? Barnmorskan svarar

En nidblödning kan vara ditt tidigaste tecken på graviditet och betyder att ett befruktat ägg fastnat i livmoderslemhinnan. En del har upplevt att det sticker till lite när själva implantationen sker och så kommer en ljus liten blödning i trosan.

Vad är en nidblödning?

– När ett befruktat ägg når livmoderslemhinnan har det utvecklats till något som kallas blastocyst. För att graviditeten ska kunna växa behöver blastocysten bäddas in i väggen på livmodern, i livmoderslemhinnan. När den implantationen sker kan det uppstå en liten blödning, en så kallad nidationsblödning.

Läs mer: Gravid vecka 3

När uppstår en nidblödning och hur länge varar den?

– Ett befruktat ägg implanteras i livmodern ungefär 7-14 dagar efter ägglossningen och då kan det också uppstå en liten blödning. Blödningen är liten och varar ungefär en till två dagar.

Hur känns en nidblödning?

– Jag skulle säga att det är väldigt individuellt, en del känner inget alls. Andra känner som lite lättare mensvärk. Det finns också de som upplever att de känner hur det sticker/pirrar till på ena sidan av livmodern och att det skulle kunna vara när ägget fäster. Det finns inget vetenskapligt belägg för att det är så, men jag har hört från flera som upplevt det.

Får alla en nidblödning?

– Nej, det får inte alla. Lite oklara siffror, men ungefär 15-25% av alla gravida får en nidblödning som de märker.

Läs mer: Nidblödning eller mens? Det här är skillnaden

Hur kan man veta om det är en nidblödning eller mens?

– Det kan såklart vara svårt att avgöra, säger Rebecca. Men generellt så är en nidblödning ljusare än en mens och inte alls lika riklig. Den innehåller inte heller några klumpar. Man kan tänka såhär, när man har men så blöder det från hela livmoderslemhinnan och det kan blöda rikligt. En nidblödning är en liten blödning lokalt från det ställe i livmodern där ägget fäst. Så det är betydligt mindre. Ibland blir det bara lite ljusrosa på pappret, men ibland blir det lite mer. Om det slutar efter en till två dagar och inte blir mer så var det nog en nidblödning men om det fortsätter, blir rikligare och med klumpar är det troligtvis mensen.

När kan jag ta ett graviditetstest?

– Om blödningen försvinner så vänta några dagar, ungefär när det är dags att få mens och ta ett test då.

Läs mer: 15 tidiga tecken på graviditet

Valeria_Aksakova/Envato Elements