Vad kan jag göra för att sätta igång förlossningen? Barnmorskan svarar

Det sägs att bebis kommer när bebis är redo. Trots det är det många som önskar tips på hur de kan hjälpa kroppen lite på vägen – här får du svar på vad du kan och inte ska göra för att försöka sätta igång förlossningen.

Det beräknade datum närmar sig och kanske även passerar. Trots att bara fem procent föder på dagen för beräknad födsel vill många göra allt för att slippa gå för långt över tiden. Vad kan man göra då för att hjälpa till? Barnmorskan Rebecca menar att det finns saker som kan vara värda att testa:

– Dadlar – gott och nyttigt

– Hallonbladste – kan hjälpa kroppen att förbereda sig

– Ha sex – absolut!

– Stimulera bröstvårtorna – ger oxytocinpåslag och sammandragningar

– Akupunktur/Akupressur – helt klart värt ett försök

Sen finns det det som du inte bör testa, läs barnmorskans tips.

Ta inte laxeringsmedel

Det finns många husmorsknep för att få igång en förlossning. Frågan är om de verkligen funkar? Att ta laxermedel gör att tarmarna behöver jobba mer. Det kan stimulera livmodern till sammandragningar, men inte nödvändigtvis till förlossningsstart. Risken är med andra ord att du blir kraftigt lös i magen, får mycket sammandragningar men att förlossningen inte är i närheten av att starta.

– Jag känner till att det diskuteras laxermedel och då framför allt ricinolja för att sätta igång förlossningen på egen hand, säger barnmorskan Rebecca Nilsson,

Däremot är det inget hon rekommenderar. I enstaka fall kanske det kan funka i teorin, men hur det funkar för den enskilda personen kan man ju inte veta förrän efteråt.

– Jag tycker det är viktigt, att om man går i tankarna att testa det, ska man prata igenom det ordentligt med sin barnmorska på mödravården först. Men som sagt, det är inget jag rekommenderar alls. Undvik ricinolja eller att äta mat som du inte är van vid. Till exempel väldigt kryddstark eller fet mat. Du riskerar att spendera flera timmar på toaletten med ont i magen och lös avföring. Det är inte ett jättebra sätt att ladda upp inför en förlossning, säger barnmorskan Rebecca.

Hallonbladste – värt att prova

Hallonbladste kan absolut vara värt att testa. Det finns enstaka studier som visat att det möjligtvis kan ha positiv effekt. Inte att det startar förlossningen, men att det hjälper till att stärka musklerna i bäckenbotten och stärka livmodern. Det kan också minska risken för blödning efter förlossningen. Det finns inga studier som tyder på att det är farligt så därför kan det vara värt att testa dricka en kopp om dagen från vecka 37+0 då graviditeten räknas som fullgången.

Dadlar och nattljusolja?

Dadlar nämns i koranen som en av de bästa sakerna att äta inför en förlossning. Det finns några få små studier som kunnat visa att dadlar kan vara bra för att slippa gå över tiden. Barnmorskan Rebecca menar dock att det går inte dra några slutsatser av det, men det är gott, nyttigt och helt ofarligt.

Nattljusolja är ett annat husmorsknep, eller kanske snarare “hembarnmorskeknep”. Många barnmorskor som bistår hemfödslar rekommenderar sina gravida att ta kapslar med nattljusolja för att mjuka upp cervix, det vill säga livmoderhalsen inför förlossningen.

– Det finns inte tillräckligt med forskning på ämnet. Men den kliniska erfarenheten från kollegor gör att de ändå väljer att rekommendera det. Om man vill testa nattljusolja inför sin förlossning tycker jag man ska prata med sin barnmorska på mödravården först för att ta reda på hur mycket och när man ska börja, säger hon.

Läs mer om hur dadlar kan öka dina chanser att föda naturligt här.

Skippa annanas och starka kryddor

Att äta ananas och dricka cayennepeppar är däremot inget som barnmorskan rekommenderar.

– Jag skulle hellre rekommendera vila och sömn, måttlig aktivitet och bra, näringsrik mat. Det är kroppen som bestämmer när förlossningen sätter igång, och en utvilad och välnärd kropp står bättre rustad inför en förlossning. Det allra bästa är om förlossningen får börja av sig själv när kroppen är redo, säger barnmorskan Rebecca.

LÄS ÄVEN: Detta borde någon berättat för mig innan förlossningen

Barnmorskan: Sex och akupunktur kan fungera för att sätta igång förlossningen

Man kan tänka sig att det som fick in bebisen i magen är det som kan hjälpa till att få ut den. Färdknäppen känner många till och många vittnar också om att det funkar.

- I teorin kan färdknäppen absolut funka för att hjälpa förlossningen på traven, säger Rebecca Nilsson, legitimerad barnmorska. Jag skulle säga att det behövs att modermunnen är redo och mogen för att förlossningen ska dra igång, annars hjälper det inte alls. Men om man har lust kan det ju vara trevligt ändå.

Spermierna innehåller ett ämne som heter prostaglandin. Dock i väldigt liten mängd. Prostaglandin används även för att sätta igång en förlossning på konstgjord väg. När prostaglandinet når modermunnen kan det stimulera till sammandragningar. En orgasm gör också att livmodern drar ihop sig och det frisätter hormonet oxytocin. Samma hormon som behövs för att kunna föda barn. Både samlag och orgasm kan med andra ord hjälpa förlossningen på traven.

Akupuntur och akupressur

Akupunktur och akupressur kan också göra att förlossningen drar igång av sig själv och du slipper gå över tiden. Det finns inte tillräckligt med forskning som visar att det funkar, men det finns heller inget som tyder på motsatsen, eller att det är skadligt. Prata med din barnmorska om hen har tips på bra ställen att vända sig till.

Stimulering av bröstvårtorna frisätter oxytocin och ger sammandragningar. Om livmoderhalsen är mjuk och mogen kan det ge regelbundna sammandragningar som faktiskt startar en förlossning. Oxytocin produceras när vi har det bra, och är utvilade, känner oss trygga och skyddade. Smekningar, massage, kroppskontakt, bröststimulering, kyssar och sex ökar produktionen av oxytocin.

Summering – vad kan du prova och vad bör du undvika för att sätta igång din förlossning?

Ökar produktionen av hormonet oxytocin som används för att sätta igång förlossningen:

– Sex

– Stimulering av bröstvårtorna

Värt att försöka, men inte tillräckligt dokumenterat:

– Akupunktur/Akupressur

Husmorsknep, otillräckligt med vetenskapliga belägg:

– Hallonbladste

– Dadlar

– Nattljusolja

Dessa är det bäst att låta bli:

– Trötta inte ut dig genom att gå i trappor, hoppa hopprep eller göra uthållighetsarbete eller hårt, fysiskt arbete

– Köra över fartgupp

– Lavemang/laxerande oljor

– Äta och dricka speciella saker du vanligtvis inte äter, speciellt fet och stark mat.

Barnmorskan Rebecca har full förståelse för att man kan vara trött på att vara gravid och bara vill att förlossningen ska komma igång. Men faktum är att det finns inte mycket du kan göra för att påskynda förloppet, du kan prova tipsen men det är inte garanterat att det funkar.

– Du kommer med största sannolikhet inte heller sova bättre när barnet är fött, för då har du en bebis som är vaken och hungrig på nätterna. Mitt absolut bästa tips är ta det lugnt. Stressa ner och ta en dag i taget. Stresshormoner motverkar de hormoner som behövs för att föda barn, därför är det bra att vila. Tänk att din bebis behöver kanske några extra dagar, det finns en mening med att inte stressa ut den. Din bebis kommer när hen är redo.

LÄS ÄVEN: Latensfasen – första tecknet på att förlossningen har börjat

Har du fler frågor om att sätta igång din förlossning? Maila till vår barnmorska Rebecca på [email protected]