Långtidscovid hos barn: Det här är vad forskarna vet (och inte vet)
Fler vuxna rapporterar att de har långtidscovid. Men hur är det med barn? Kan de också drabbas? Så här ser forskningsläget ut – just nu.
Långtidscovid hos barn
- En ny rapport sammanställde 14 internationella studier om långtidscovid hos barn och unga med närmare 20 000 deltagare.
- En del av studierna kunde inte hitta någon skillnad hos de som haft covid-19 och de som inte haft det.
- Rapporten kommer fram till att det finns få bevis som styrker att barn och unga får långtidscovid.
Källa: Medical News Today
De allra flesta som drabbas av covid-19 får inte några bestående symtom. En del drabbas dock av vad vi idag kallar långtidscovid, eller postcovid. Alla system i kroppen kan drabbas, därför finns inga typiska symtom.
Hjärntrötthet, magbesvär och lungbesvär är de symtom som det rapporterats mest av enligt Socialstyrelsen.
De rapporterade fallen av långtidscovid hör ofta till vuxna. Men hur är det med barn och postcovid?
Än så länge finns för lite data
Folkhälsomyndigheten sammanställer kontinuerligt forskningsrapporter om covid-19 och smittläget bland barn och unga. De konstaterar att det fortfarande är låg risk för barn och unga att bli allvarligt sjuka av covid-19, och att det inte finns mycket som tyder på att barn drabbas av postcovid.
Man konstaterar också att det är ett nytt virus där nya, muterade varianter av covid-19 gör att man behöver fortsätta studera fallen noga.
Barn har utretts för långtidscovid
I SVT rapporterade man i våras att fler barn utreds för långtidscovid men att det fortfarande är förhållandevis få fall om man jämför med antalet vuxna som utreds för följdsjukdom.
– Det här hamnar lite i skymdundan kanske av vuxensjukvården och vuxencovid, eftersom volymerna är förhållandevis små jämfört med vuxensjukvården. Likväl är det viktigt att vi får resurser för de här barnen, säger överläkaren Malin Ryd Rinder till SVT.
Symtom för långtidscovid hos barn
Det är fortfarande tidigt att kunna prata om direkta symtom, eftersom fallen fortfarande är få. De generella som angetts som långtidscovid hos barn är som hos vuxna:
- Trötthet
- Återkommande infektionssymtom
- Halsont
- Huvudvärk
- Illamående
- Koncentrationssvårigheter
- Minnesluckor
De sociala konsekvenserna räknas fortfarande som värst
Folkhälsomyndigheten konstaterar i sin senaste rapport “Covid-19 hos barn och unga – en kunskapssammanställning” att de sociala konsekvenserna fortfarande är det som drabbar barn och unga värst av pandemin. Distansundervisning, arbetslöshet hos föräldrar, saknad av vänner och familj anges som sådana konsekvenser.
“Det är centralt att hela tiden se över så att de smittskyddsåtgärder som vidtas är väl avvägda och inte får mer negativa konsekvenser än covid-19 pandemin självt” skriver FHM i sammanställningen.
Efter höstlovet kan barn från 12 år vaccinera sig
Vaccineringen av barn från 12 år kommer sätta igång efter höstlovet, den 8 november. Folkhälsomyndigheten har gått ut med motiveringen att det är för att skydda barnen mot långtidscovid och skydda även barn som kan drabbas av allvarligare infektion.