Anette Thomsson fick skadad emalj till följd av för höga halter av fluor i det kommunala dricksvattnet.
Anette Thomsson fick skadad emalj till följd av för höga halter av fluor i det kommunala dricksvattnet. - Foto: Foto: CHRISTINE OLSSON/TT Nyhetsbyrån, Fredrik Sandberg / TT

Så kan dricksvattnet skada ditt barns tänder: Bruna fläckar och karies

Anette Thomsson fick skadad emalj av det kommunala dricksvattnet. Hon fick både bruna fläckar och karies: "Det var inte roligt att som barn ha annorlunda tänder".


– Mina mjölktänder växte helt i sin ordning men när jag fick de permanenta tänderna var de missfärgade med bruna fläckar, berättar Anette Thomsson för Tandhälsoförbundet.

Vad är fluoros?

Fluoros innebär att det vid måttlig påverkan bildas vitaktiga fläckar på tänderna. Högre halter kan ge bruna fläckar och även gropar i tänderna. Allt beror på mineralstörningar i emaljen och dentinet under tandutvecklingsfasen. Påverkan på tänderna sker redan i fosterstadiet och kan pågå upp till åtta års ålder då de permanenta tänderna är färdigutvecklade.

Källa: Tandhälsoförbundet

Det hon senare skulle förstå var att hon drabbats av fluoros, mineralstörningar på emaljen, som orsakats av det kommunala dricksvattnet.

Höga fluoridhalter

Anette Thomsson växte upp i Kalmartrakten, men även andra områden i Sverige kan ha höga fluoridhalter i berggrunden, menar Tandhälsoförbundet.

– Flera barn födda under denna tidsperiod fick liknande problem. Mina tandskador var stora och väldigt synliga. Folktandvården undersökte på bästa sätt på den tiden, men ingen visste riktigt vad som skulle göras. Ingen tog heller något ansvar från kommunalt håll, säger Anette Thomsson.

Fick karies

Till följd av fluorosen fick Anette Thomsson skadad emalj, vilket bland annat bidrog till karies:

– Fluorosen innebar också att emaljen var skadad, vilket medförde ökad risk för karies. Trots att jag borstade tänderna regelbundet fick jag hål i tänderna.

"Inte roligt att som barn ha annorlunda tänder"

– För att dämpa de iögonfallande bruna fläckarna sattes det plast på tänderna för att dölja de bruna fläckarna. Plastbitarna trillade bort i tid och otid vilket medförde många tandläkarbesök för att sätta tillbaka plasten, säger hon och fortsätter:

– Det var inte roligt att som barn ha annorlunda tänder och det förde med sig ett och annat samt att jag försökte undvika att visa mina tänder.

Fick nedsatta organ till följd av tandskador

Hon fick även i sig flera andra ämnen – hålen som behandlades lagades med hjälp av amalgam och kvicksilver. Både fluor och kvicksilver är ämnen som kan påverka funktionen av olika organ i kroppen, i Anette Thomssons fall påverkades sköldkörteln och bisköldkörteln.

– Allt fungerade bra under flera decennier. Jag skötte mina tänder så bra jag kunde, men i 45-årsåldern blev jag sjuk. Orsaken var underfunktion i sköldkörtel och bisköldkörtel som reglerar kroppens ämnesomsättning. Min kropp kunde inte bilda tillräckligt med energi. Jag blev trött och håglös och fick även andra besvär. Då började jag fundera över kopplingen till mina tidigare tandskador.

Kan ha förgiftats av kvicksilver

Då rekommenderade en tandläkare henne att byta ut alla hennes amalgamfyllningar. En amalgamsanering påbörjades under våren och det blev flera tandläkarbesök för Anette Thomsson. Under sommaren fick hon förkylningsliknande symtom som inte ville ge med sig, samt ont i en axel.

– Jag kopplade mina krämpor till saneringen som pågått intensivt under våren och satt ned immunförsvaret. Det tog helt enkelt längre tid för kroppen att tillfriskna.

Krämporna höll i sig fram mot hösten, då hon började fundera över om det fanns någon koppling mellan saneringen och de besvär hon haft under sommaren: “Kan det ha varit en kvicksilverförgiftning?”. När amalgam tas bort frigörs nämligen kvicksilverånga som man andas in och då kan orsaka förgiftning och sjukdomssymtom, enligt Tandhälsoförbundet.

– Under hösten kunde jag i alla fall avsluta min amalgamsanering och jag mådde förhållandevis bra. Sköldkörtelproblemen finns kvar, men den medicinering jag fick har fungerat bra, säger Anette Thomsson.

"Väldigt orättvist"

Många av de behandlingar och tandläkarbesök som Anette Thomsson genomgått har hon fått bekosta själv, vilket hon tycker känns orättvist:

– När jag tänker tillbaka på alla kostnader jag haft för tandvård så känns det väldigt orättvist. Mina tandproblem orsakades ju av alltför höga fluorhalter i det kommunala dricksvattnet. När jag nu ringt runt till myndigheter, kommun och folktandvård så vill ingen ta på sig ansvaret, säger hon och tillägger:

– Mina tandskador är permanenta och kommer att besvära och förfölja mig under hela livet.

stats