Ann Söderlund om förlossningsskadan och operationen: Handlar om att ha rätt till att leva sitt bästa liv

Efter att Ann Söderlund fött sitt femte barn kände hon att något inte stod rätt till – så hon tog tag i saken och har nu genomgått en operation för att ta itu med sin förlossningsskada.

Ann Söderlund fick en förlossningsskada efter sin senaste förlossning och har nu genomgått en operation.

Journalisten och författaren Ann Söderlund, 49, är fembarnsmamman med många bollar i luften. Hon har bland annat två podcasts: "Inte din morsa" med Sanna Lundell, 43, och "Lillelördag" med Anitha Clemence, 43.

Hon har under den senaste tiden pratat om att hon genomgått en operation till följd av en förlossningsskada som uppkom en tid efter hennes senaste förlossning. Nu delar hon med sig av sina tankar kring förlossningsskador i allmänhet och sina egna erfarenheter i synnerhet.

Ann Söderlund: Det handlar om rätten till att leva sitt bästa liv

– Många har skrivit till mig och tycker att jag är modig som pratar om min förlossningsskada och min operation, säger Ann Söderlund i ett inlägg på sin Instagram.

Hon tackar men förtydligar att det inte handlar om att vara modig, utan om rätten till sitt bästa liv:

– För mig handlar det om att varje människa har rätt till att leva sitt bästa liv. Går man omkring och känner att någonting håller på att ramla ut, att sexlivet inte funkar särskilt bra eller att man har svårt att gå på toaletten och inte kan träna – då kan man inte leva sitt bästa liv, säger hon.

"Har ingenting med skam att göra"

Ann Söderlund uppmanar även sina följare att inte känna skam om de har liknande upplevelser:

– Det är just det där lilla ordet vi måste sluta att känna. Det är ett ganska kvinnligt ord, i alla fall när det gäller i kombination med kroppen.

– Men att föda barn och på grund av det få en förlossningsskada har ingenting med skam att göra.

Uppmanar till att söka hjälp

Istället uppmärksammar hon vikten i att våga söka hjälp om man känner att ens komplikationer stör en i vardagen.

– Det handlar om det naturliga kretsloppet, så ni som känner att ni går omkring och inte känner att ni kan leva ert bästa liv – sök hjälp, avslutar Ann Söderlund.

I inlägget skriver hon också att anledningen till att hon sökte hjälp och senare genomgick en operation var för att hon bland annat upplevde att det kändes som att något höll på att “ramla ut” ur slidan. Hon berättar också att hon hade svårt att få orgasm vid sex samt att hon hade problem med att tömma tarmen.

Hon redogör även för hur det går till när man får hjälp med framfall av slidans bakvägg och mellangårdsrekonstruktion, vilket hon berättar var det som hon fick hjälp med:

“Vid operationen delas huden över området som buktar ut och väggen förstärks genom stygn i den uttänjda stödjevävnaden mellan slidan och tarmen.”