Halsa

Föreliggande moderkaka – placenta previa

Föreliggande moderkaka, eller placenta previa som det heter på medicinskt språk är ovanligt. Men vad är det egentligen och vilka är riskerna? Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska förklarar!

Att ha en föreliggande moderkaka är en allvarlig komplikation under graviditeten för både den gravida och bebisen. Det innebär att moderkakan sitter för livmoderns inre öppning, antingen helt eller bara lite. Om moderkakan ligger helt för den inre modermunnen går det inte att föda barn vaginalt.

Vad beror föreliggande moderkaka på?

Ett befruktat ägg fäster oftast i de övre delarna av livmodern och därför är det vanligast att även moderkakan sitter där. I sällsynta fall fäster ägget längre ner och moderkakan börjar växa nära modermunnen. I takt med att livmodern växer kan också moderkakan flytta på sig högre upp, bort från modermunnen. Men i enstaka fall kvarstår problemet med föreliggande moderkaka.

Riskfaktorer för placenta previa

Risken att drabbas av placenta previa ökar om du har fött många barn. Tidigare kejsarsnitt, hög ålder och om du haft föreliggande moderkaka vid tidigare graviditet ökar också risken.

LÄS ÄVEN: Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen

Blödning – ett symtom på föreliggande moderkaka

Hos gravida med föreliggande moderkaka är det vanligt att blöda i slutet av graviditeten. Om du blöder i slutet av din graviditet men inte har sammandragningar och inte har ont är det viktigt att ta kontakt med din barnmorska eller förlossningen så man kan se om det är på grund av föreliggande moderkaka. Det kan man lätt se med ultraljud.

Risk att föda för tidigt

Om du har föreliggande moderkaka som inte växt bort under senare delen av graviditeten är det viktigt att vara försiktig. Det finns en risk att ditt barn kommer födas för tidigt och ibland behöver man vara inlagd på sjukhus för att se att du och barnet mår bra. Man kan också behöva ge läkemedel till dig för att barnets lungor ska mogna om hen riskerar att födas så tidigt.

Kejsarsnitt – vanligare vid föreliggande moderkaka

I många fall av föreliggande moderkaka har moderkakan flyttat sig men ligger nära den inre modermunnen. Det kallas för lågt sittande moderkaka. Då kan du föda vaginalt som vanligt. I de fall där moderkakan täcker modermunnen väldigt lite, det kallas marginell placenta previa, då kan du föda vaginalt med noggrann övervakning.

Om din föreliggande moderkaka kvarstår och täcker modermunnen helt eller delvis finns inget annat att göra än att föda med kejsarsnitt. Det går inte att föda vaginalt eftersom den inre modermunnen är täckt av moderkakan. Barnet kan inte komma ut. Skulle du få värkar och modermunnen börjar öppna sig finns risken att du börjar blöda mycket och det är en risk för både dig och barnet. Därför planerar man för kejsarsnitt när graviditeten är fullgången. Om en blödning uppstår innan dess finns det en risk att man behöver göra akut kejsarsnitt.

LÄS ÄVEN:När förlossningen slutar med akut kejsarsnitt

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Har du fler frågor om placenta previa eller annat som rör din graviditet? Maila [email protected]