Har jag ägglossning? Så här vet du

Det finns några sätt att enkelt ta reda på om du har ägglossning eller inte. Familjeliv reder ut hur!

Foto: Cliff Booth / Pexels

Vill du bli expert på att veta när du har ägglossning? Lär känna din kropps signaler som skvallrar om när du är fertil!

Viktigt att veta om ägglossning

Ägglossning är namnet på den process som inträffar en gång varje menstruationscykel när hormonförändringar gör så att en äggstock släpper ett ägg.

12-16 dagar innan nästa mens

Din ägglossning sker normalt 12-16 dagar före nästa mens. Vilken dag du har ägglossning beror på hur lång din menscykel är.

Så kan du avgöra om du har ägglossning eller inte

Det finns faktiskt flera sätt att ta reda på om du har ägglossning. Här är de olika tricken!

1. Flytningarna

En flytning är i vanliga fall vattnig och ljust gul eller vit men vid ägglossning är flytningen istället genomskinlig och seg och kan påminna lite om rå äggvita.

Om du tar lite sekret från slidan på pekfingret och trycker fingret mot tummen och sedan försiktigt drar isär pekfingret och tummen, uppstår det en tunn slemtråd. Det här är ett tydligt tecken på att sekretet är trådaktigt som det brukar vara vid ägglossning. Vid ägglossning kan det också vara mer sekret än annars. Efter ägglossningen blir flytningen mer gulvit och inte längre genomskinlig.

2. Ägglossningstest

Ett annat sätt att avgöra om du har ägglossning eller inte är att göra ett så kallat ägglossningstest. Testet mäter ett speciellt hormon (luteiniserande hormon) som ökar i samband med ägglossning.

Slidsekret-metoden och ägglossningstest är enbart ett hjälpmedel om du vill skaffa barn och ingen säker preventivmetod.