Halsa

Jag är så orolig för missfall – hela tiden!

Oron för missfall är en del av graviditeten. Framförallt den första tiden då risken för missfall är som störst. En graviditet innebär stora förändringar både fysiskt och psykiskt och det är vanligt att vara både glad och orolig samtidigt. Men hur orolig behöver du egentligen vara för att få missfall? Vi reder ut de vanligaste orsakerna och riskerna!

Jag kommer få missfall
Jag kommer få missfall

Hur många graviditeter som slutar i missfall vet man faktiskt inte riktigt, det är svårt att få statistik på. Det kan vara allt mellan 15 – 45 procent av graviditeter som slutar i missfall. Då ska man veta att många sker väldigt tidigt i graviditeten. Så tidigt att du inte ens vet att du är gravid och tror istället att det är mensen som kom.

Varför slutar en graviditet i missfall?

Den vanligaste orsaken är kromosomfel hos embryot, ett fel som inte är förenat med liv. Det kan även bero på att det befruktade ägget inte fäster ordentligt i livmodern eller att embryot inte delar sig som det ska. Det här är alla faktorer som inte går att påverka och det är inte ditt fel om du får ett missfall.

Åldern är en riskfaktor

Det finns en del riskfaktorer som ökar risken för att få missfall, den vanligaste är åldern hos den gravida. Ju äldre du är desto mer ökar risken, det är för att kvaliteten på äggen är sämre och då är det större risk att något blir fel vid befruktningen. Sedan finns det risker med rökning, dricka alkohol, och drogkonsumtion. Om du vet att du vill bli gravid eller tror att du kan vara det är det bra att sluta röka, inte dricka alkohol och inte ta droger.

När kan jag sluta vara orolig?

Att vara orolig är en del av graviditeten men också livet efter som förälder. När man längtar efter någon eller älskar någon mycket finns också oron där för att något ska hända. När det gäller just oron för missfall är risken störst precis i början och minskar sedan varje vecka. Har man sett ett pickande hjärta på ultraljud i vecka 8 är risken för missfall väldigt liten. Missfall efter vecka 12 är ovanligt.

Våga dela glädjen

Många vill vänta med att berätta om graviditeten till man kommit förbi vecka 12. Det är fullt förståeligt. Men att själv bära på hemligheten kan också vara jobbigt, speciellt om du är väldigt orolig. Våga dela glädjen med någon, då kan du också dela din oro. Och om din graviditet skulle sluta i ett missfall har du också någon att dela sorgen med. Missfall ska inte vara ett tabubelagt ämne. Försök att slappna av och njut av din graviditet och att du just nu skapar liv.

Har du frågor om missfall? Maila vår barnmorska Rebecca [email protected]