Lee Christiernssons mamma om beskedet: "Kortslutning"

Björn Christiernsson var "Snickar-Björn" med hela svenska folket. Idag heter "Äntligen hemma"-profilen Lee Christiernsson – en förändring som återspeglas i en dokumentär i två delar där tittarna bland annat får höra Lees mamma berätta om hur det var för henne att få reda på sin sons könsdysfori.

'Att bli Lee' – en dokumentär i två delar om Lee Christiernsson sänds på TV4 i februari 2023.
"Att bli Lee" – en dokumentär i två delar om Lee Christiernsson sänds på TV4 i februari 2023.

För omkring en vecka sedan släpptes en stor intervju i QX med tv-profilen tillika "Snickar-Björn" som där kommer ut som transsexuell. "Äntligen hemma"-profilen heter numera Lee Christiernsson och har under de senaste åren genomgått flera förändringar, både fysiska och psykiska.

– Plötsligt slog det mig bara, det var en insikt och en känsla som nästan var fysisk: Jag är transsexuell. Och jag vet vad jag måste göra, för att bli fri, för att rädda mitt liv – jag behöver komma ut, säger han i den uppmärksammade QX-intervjun.

Läs mer: "Äntligen hemma"-profilen kommer ut som Lee Christiernsson: "Jag är transsexuell"

Så kom Lee ut för sina barn

I intervjun beskriver Lee även hur det var att komma ut för sina två döttrar, och berättar att hon hade skrivit ut bilder på tre kända transsexuella personer. Barnen fick se bilder på Tone Sekelius, Caitlyn Jenner och den dåvarande skolministern Lina Axelsson Kihlblom, samt en bild på deras pappa som Lee.

– De blev självklart både chockade och jättesorgsna, säger Lee i intervjun.

Ikväll sänds den första delen i en dokumentärserie vid namn "Att bli Lee" – en dokumentär som handlar om resan och kampen för att gå från hela Sveriges "Snickar-Björn" till att bli Lee.

Lee Christiernssons mamma om sonens besked

I måndagens avsnitt får man höra olika röster i Lees liv, däribland Lees mamma, Ulla Christiernsson, som berättar hur det var för henne att höra om sin sons tankar om sin kropp och sitt kön.

– För drygt ett år sedan fick familjen ett långt brev från Björn. Då beskriver han sin känsla idag och hur han mår och hur han har mått, säger Lees mamma i avsnittet och tillägger:

– Det blev kortslutning för mig. Jag förstod ingenting.

Hon förklarar att hon till en början inte förstod det som beskrevs i brevet – hennes son hade ju varit det manligaste hon känt till.

"Att bli Lee" sänds i två delar med start den 6 februari 2023 på TV4.