Malin Gramer öppnar upp om sjukdomstiden: "Ingen som helst livslust"

Programledaren Malin Gramer har inte mått bra sedan hon var sjuk i covid-19 – för snart två år sedan. Nu delar hon med sig av sin långa sjukdomstid i ett inlägg på Instagram.

Programledaren Malin Gramer har diagnostiserats med depression, långtidscovid och postcovid.
Programledaren Malin Gramer har diagnostiserats med depression, långtidscovid och postcovid.

Malin Gramer, 43, beskriver att hon blev sjuk i covid-19 i mars 2020. De symtom hon drabbades av var huvudvärk, hosta, andningssvårigheter och ont i armbågarna. Hon var även andfådd, extremt trött och tappade saker i tid och otid.

“Det enda jag ville göra var att ligga i sängen i ett mörkt rum och kolla på serier. Jag hade ingen energi och mitt psyke blev så nedbrutet.“, skriver hon och berättar att hon inte orkade gå ut eller ens stå upp.

Det var inte förens efter 7,5 veckor som hon kände sig lite mer som sig själv igen:

“Jag kände hur livslusten kom tillbaka.”

Sedan följde en sommar som Malin beskriver som “den bästa i hennes liv”. Men sen kom hösten och hon blev sjuk igen. Så fort hon tillfrisknat kom det något nytt och hon insjuknade om och om igen under flera månader.

Drabbades av plötslig bröstsmärta

I december 2020 drabbades hon av plötslig bröstsmärta, vilket fick henne att söka akutvård. Ett test visade att hon hade molekyler som frigjorts, vilket händer vid hjärtmuskelskada. Hon blev inlagd men senare utskriven då smärtorna inte bedömdes vara orsakade av hjärtat.

"Ligger ständigt på noll eller minus"

I januari 2021 blev hon sjuk igen, med samma symtom som hon tidigare haft under en lång period.

“Vissa dagar är jag lite bättre och tror att nu är jag frisk, men dagen efter så är det kört igen”, beskriver hon och fortsätter:

“Min energinivå som vid det här laget aldrig riktigt tar sig över 30 procent (av vad jag en gång hade) ligger ständigt på noll eller minus.”, skriver hon och berättar att hon tagit mängder med prover hos läkare. Prover som visar att hon är frisk “som en pigg 25-åring”.

"Behöver även vabba, vabba, vabba"

Men Malin känner sig fortfarande sjuk och orkeslös. Hon mår så pass dåligt att hon inte ens orkar höra människor som skrattar.

“Jag är sjuk, däckad och behöver även vabba, vabba, vabba. Vid det här laget har jag ingen som helst livslust”, skriver Malin och tillägger:

“Jag orkar inte med höga ljud eller barn som skriker eller tjafsar, jag orkar inte ens med människor som skrattar eller pratar högt.”

Hon förtydligar att hon aldrig ville ta livet av sig, men att hon inte ville leva som hon levde just då.

Blev diagnostiserad

Till slut blev hon diagnostiserad: Hon är deprimerad, lider av både långtidscovid och postcovid.

“Jag pratar regelbundet med psykologer, men inombords är jag död”, skriver hon.

Vaccinerade sig mot covid-19

Malin Gramer beskriver att hon äntligen kände sig frisk under våren och sommaren 2021.

“Jag tar första sprutan och tänker att nu är jag och förblir frisk på riktigt.”

Hon beskriver att hon var “lite småsjuk till och från” under hösten, men att hon senare kände att livet var härligt igen.

Blev sjuk i covid-19 – igen

Men det nya året inleddes även det med sjukdom för Malin Gramer, och i februari 2022 testar hon positivt för covid-19, igen.

“Denna gång är jag sjuk i 10-14 dagar men efter har jag fortfarande huvudvärk och feber till och från”, skriver hon.

Hon avslutar inlägget med att berätta att hennes dagar går upp och ner. Men hon skriver att hon mår ganska bra för tillfället, och under tisdagen tog Malin Gramer sin tredje spruta vaccin mot covid-19.

– Så peppad, säger hon på sin Instagram story.