Många kvinnor lider av vulvodyni – Forskaren: Påverkar inte bara sexlivet

Vulvodyni, smärta i underlivet, är något som 15 procent av alla kvinnor väntas bli drabbade av. Trots det finns allt för lite kunskap om smärttillståndet. Familjeliv har pratat med forskaren Linnéa Engman, som har forskat i ämnet.

Många kvinnor lider av smärta i underlivet, men lider i tysthet.

Kvinnor som drabbas av smärta i underlivet känner ofta skam och skuld. Många lider i tysthet istället för att söka hjälp – det menar Linnéa Engman, forskare i psykologi vid Örebro Universitet, som Familjeliv pratat med.

Hon har studerat hur smärta i underlivet hänger ihop med beteenden, detta för att kunna hjälpa kvinnor. Det Linnéa Engman kom fram till är att kognitiv beteendeterapi i grupp får kvinnor som lider av underlivssmärta att må bättre.

Vulvodyni – smärta i underlivet

Samtliga kvinnor som deltog i studien led av vulvodyni, smärta i underlivet. Smärtan uppkommer vanligast under samlag, men kan även uppstå när man sätter in en tampong, cyklar eller har på sig tighta jeans. Det finns ingen medicinsk förklaring bakom vulvodyni, och inte heller någon klar väg för en behandlingsmetod.

15 procent av alla kvinnor väntas drabbas

Trots att det finns så lite kunskap om vulvodyni, tros hela 15 procent av alla kvinnor drabbas. Enligt Linnéa Engman beror okunskapen på att för få pratar om smärttillståndet:

– Tyvärr är det ett problem som inte uppmärksammats tillräckligt. Förhoppningsvis håller det på att förändras, säger hon till Familjeliv.

"Påverkar hela livet"

Linnéa Engman menar att det inte bara är sexlivet, utan hela livet som påverkas om man lider av smärta i underlivet:

– Problemet påverkar hela livet för de som drabbas. Studier visar att livskvaliteten är påverkad om man jämför med kvinnor utan vulvodyni, samtidigt som de drabbade rapporterar högre nivåer av symtom på depression och ångest.

Kvinnorna som deltog i studien har, förutom kognitiv beteendeterapi, fått tre terapitillfällen tillsammans med sin partner, samt övningar för att hantera smärtan och kunna närma sig ett sexliv där smärta inte är inblandat. Dessutom har de fått avslappningsövningar, då smärtan ofta är förknippad med spänningar i bäckenbotten. Resultaten visar att den behandling kvinnorna fick under studiens gång har hjälpt dem att må bättre, både psykiskt och fysiskt.

Vad kan man göra om man misstänker att det är just vulvodyni man lider av?

– Söka hjälp! Det finns hjälp att få och det går att bli bättre, säger Linnéa Engman.