Nya rekommendationer införs – det här gäller nu

Under tisdagens presskonferens meddelade regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten att man från och med den 8 december inför nya rekommendationer för att hindra smittspridningen.

Den 8 december införs nya rekommendationer för att minska smittspridningen.

Idag, onsdag, införs nya rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19 i Sverige. De nya åtgärderna, som regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade under en pressträff på tisdagen, handlar bland annat om att arbetsgivare ska möjliggöra hemarbete för sina anställda.

– Sverige har just nu en ökad smittspridning och och en viss ökad vårdbelastning. Därför införs första steget i åtgärdsplanen från och med den 8 december, sa socialminister Lena Hallengren (S) på presskonferensen.

Nya rekommendationer från och med den 8 december 2021

Onsdagen den 8 december införs nya rekommendationer: arbetsgivare ska möjliggöra hemarbete för sin personal, munskydd ska användas i kollektivtrafiken, vuxna ska hålla avstånd i offentliga miljöer och trängsel ska undvikas i kollektivtrafiken och på serveringsställen. Skola och vuxenutbildning ska fortsätta med sin undervisning, men även där ska man undvika större samlingar och trängsel.

De ovan nämnda rekommendationerna är steg ett av tre i regeringens åtgärdsplan. Om smittspridningen förvärras väntas steg två och vidare steg tre att införas, meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten under tisdagens presskonferens.

Ytterligare åtgärder kan införas

Om steg två behöver införas blir rekommendationerna allt tuffare. Det innebär bland annat mer hemmajobb, vuxna ska avstå från tävlingar och matcher, samt vaccinationsbevis för verksamheter som till exempel restauranger och krogar. För skolor och vuxenutbildningar kan det bli undervisning på distans.

Om det är så att Sverige hamnar i en situation med mycket hög smittspridning och en kraftig ökad vårdbelastning kan steg tre införas. Det innebär bland annat att vuxna ska begränsa sina sociala kontakter och begränsade öppettider på serveringsställen. Det betyder också delvis distansundervisning i gymnasieskolor och inställda evenemang för barn- och ungdomar. 


– Det är många åtgärder och de är möjliga att införa om vi hamnar i ett värre läge, sa Lena Hallengren under presskonferensen.

Magdalena Andersson: "Ta en krampaus"

Under pressträffen uppmanade statsminister Magdalena Andersson alla att ta sitt ansvar och vaccinera sig:

– Och till alla som är vaccinerade så gäller det att vara lite mer försiktig än vanligt, till exempel ta en krampaus från personer som man inte vet om de är vaccinerade eller inte, sa Magdalena Andersson.

Källa: Folkhälsomyndigheten