Halsa

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Att vara orolig är en del av graviditeten. Oron över barnet i magen gör att du är försiktig och gör medvetna val när det kommer till kost, alkohol och andra livsstilsförändringar under hela graviditeten. Men hur är det med stress? Påverkar din stressnivå barnet i magen?

Stress och oro under graviditeten

Det finns all anledning att dra ner på tempot under en graviditet. Inte bara i slutet utan under hela graviditeten. Speciellt om du känner dig stressad av något i din vardag. Stress påverkar nämligen barnet mer än vad man tidigare trott.

Oro under graviditeten är vanligt

Många blivande föräldrar och gravida känner sig oroliga. Oron kan bero på mycket, oro för att något ska hända med barnet, att något ska vara fel eller oro inför förlossningen. Du kan också känna oro inför det nya livet som förälder, eller om du har barn sedan innan hur kärleken och tiden ska räcka till en till. Det är helt normalt att känna så och beror till viss del på hormonella förändringar under graviditeten.

Ofta brukar det räcka att prata med någon om sin oro. En bra person att prata med kan vara din barnmorska på mödravården. Om oron gör att du känner dig ångestfylld och nedstämd kan hen hjälpa dig med en samtalskontakt.

Stress kan påverka barnet i magen

Att känna sig stressad någon gång under graviditeten är vanligt, det i sig är ingen fara. Men en konstant stress i vardagen, kanske över jobbet eller i relationen kan påverka barnet negativt på sikt. Länge har man vetat att akuta stressreaktioner som vid ett trauma kan göra att barnet exempelvis föds för tidigt. Nya studier har visat att även små nivåer av stresshormon under graviditeten kan påverka din bebis. Det är påvisat att den emotionella utveckling påverkas och barnet kan få inlärnings- och koncentrationssvårigheter. Barnet har även en ökad risk för ångest och depression i framtiden.

När den gravida har förhöjda nivåer av stresshormon i blodet förs det över till bebisen i magen. Forskare menar att det kan göra att hen reagerar med ökad puls och oroskänsla. För bebisens skull är det med andra ord viktigt att du tar din stress på allvar och försöker göra förändringar i din vardag för att sänka stressnivån.

Stress kan också leda till att du som gravid får mycket sammandragningar. Det i sin tur kan göra att du föder ditt barn för tidigt. Om du upplever mycket sammandragningar kan det vara ett tecken på att du behöver dra ner på farten. Prata med din barnmorska på mödravården hur du bäst ska hantera din stressiga situation.

Aktiviteter som sänker din stress

Försök att hitta någon aktivitet där du känner att du kan stressa ner. Det kan vara ligga på soffan, läsa en bok, träna eller varför inte mindfullness eller gravidyoga. Det finns inget knep som funkar för alla, men försök hitta något som hjälper just dig. Om det inte funkar, ta hjälp.

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. barnmorska

Har du fler frågor om stress och oro under graviditeten? Maila [email protected]