Tidigt gravid – kissnödig hela tiden

Redan tidigt i graviditeten kan du känna dig kissnödig oftare än innan. Det beror delvis på hormoner och delvis på att livmodern växer. Läs mer här.

Tidigt gravid – kissnödig hela tiden
Tidigt gravid – kissnödig hela tiden

Att behöva kissa ofta kan vara påfrestande. Inte nog med att du behöver gå på toaletten ofta dagtig, du kan även vakna på natten flera gånger för att behöva kissa. Det kan vara jobbigt och frustrerande att inte få sova, men lugn. Oftast går det över efter några veckor så du får en paus innan det kommer tillbaka i slutet av graviditeten.

Gravidhormoner gör dig kissnödig

I början av graviditeten börjar den växande moderkakan producera hormonet hCG. Hormonet gör att ditt blodflöde ökar och det blir en högre genomströmning i njurarna. Det i sin tur gör att njurarna ökar produktionen av urin och du behöver kissa oftare.

En annan orsak är att livmodern växer och trycker på urinblåsan. Det brukar vara värst under första trimestern, sen besväras de flesta inte lika mycket av det. Mot slutet av graviditeten när livmodern är stor och tung och bebisen har ont om plats ökar trycket på urinblåsan igen och många känner ett behov av att kissa ofta den sista tiden innan förlossningen.

LÄS ÄVEN: Gravid vecka 5 – dags för graviditetstest

Gravid och kissnödig – så kan du underlätta

Det kan vara jobbigt att behöva kissa ofta både dagtid och nattetid. Det finns en del saker du kan göra för att underlätta:

– Gör kniöpvningar. Det är bra för både kissnödigheten och för att stärka bäckenbotten.

– Undvik eller begränsa intaget av vätskedrivande drycker som kaffe och te.

– Böj dig framåt när du kissar så du försöker tömma urinblåsan ordentligt.

Tänk på att fortsätta dricka som vanligt, du ska inte sluta dricka för att inte bli kissnödig. Både du och ditt barn behöver vätska. Dessutom ökar risken för urinvägsinfektion om du inte dricker ordentligt.

LÄS ÄVEN: 15 tidiga tecken på graviditet

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska