Halsa

Tredagarsfeber – en vanlig barnsjukdom under barnets första två år

Tredagarsfeber är en virussjukdom som orsakas av herpesvirus. Nästan alla barn får det och vanligast är det att bli sjuk någon gång mellan 6 månader - 2 års ålder. Sjukdomen går över av sig själv och efter att man haft den en gång blir man immun och kan inte få tredagarsfeber igen.

Tredagarsfeber – en vanlig barnsjukdom under barnets första två år

Vad är tredagarsfeber?

Tredagarsfeber är en av de vanligaste barnsjukdomarna i Sverige och nästan alla barn får det under sina första år i livet. Sjukdomen orsakas av ett herpesvirus och ger feber, ofta hög, under cirka tre dagar och därefter får man utslag över kroppen. Har man haft tredagarsfeber en gång är man sedan immun och kan inte få det igen.

Läs mer: Vattkoppor hos barn – smittsamhet, symtom och så lindrar du

Tredagarsfeber – smittas via droppar i luften

Viruset som orsakar tredagarsfeber är väldigt smittsamt och sprids lätt från en person till en annan. Det kan spridas via droppar i luften, så kallad droppsmitta, eller direktkontakt. Exempelvis om en som är smittad nyser eller hostar eller om ett smittat barn håller ett annat barn i handen kan det spridas på det sättet. Smittan sprids vanligtvis bland barn mellan sex månader och två år och tiden från att ett barn blir smittat till hen blir sjuk är ungefär 5-15 dagar. Det är väldigt ovanligt att små bebisar under tre månader och barn över tre år får tredagarsfeber. Bebisar har under sina första tre månader i livet antikroppar som skyddar som först över via moderkakan under graviditeten.

Symtom på tredagarsfeber

  • Feber, uppemot 40 grader – inte ovanligt att barnet är opåverkat och leker trots feber
  • Lindrig host och snuva
  • Svullna lymfkörtlar i nacken
  • Utslag på mage, rygg och hals

Sjukdomen börjar med att barnet får feber, oftast hög feber upp till 40 grader. Symtom som lindrig hosta, snuva och svullna lymfkörtlar kan också förekomma. Precis som namnet avslöjar så håller febern i sig i ungefär tre dygn för att sedan försvinna och därefter övergår symtomen till prickar och utslag över kroppen. Utslagen kliar inte och försvinner av sig själv efter några dygn.

Behöver jag uppsöka vård om mitt barn har tredagarsfeber?

De allra flesta som får tredagarsfeber får milda symtom och det är inget som kräver behandling på sjukhus, det går över av sig självt. Däremot så finns det tillfällen då man bör kontakta vården om ens barn har feber, oavsett vad orsaken är.

  • Bebisar under tre månader som har feber på 38 grader eller mer
  • Bebisar mellan 3-6 månader som har feber på 39 grader eller mer
  • Barn upp till två år som har feber över 39 grader utan andra besvär
  • Feber som håller i sig mer än 4 dygn
  • Utslag som inte försvinner efter några dagar

Ovanstående tillstånd är inget som kräver akut skvård på sjukhus, vårdcentral eller jourmottagning brukar räcka. Man kan alltid kontakta 1177 om man känner sig osäker.

Läs mer: Femte sjukan – allt du behöver veta om smittsamhet, symtom och behandling

När kan barnet gå till förskolan efter tredagarsfeber?

När barnet har varit feberfri i minst ett dygn och är tillräckligt pigg för att delta i förskolans verksamhet är hen redo att gå tillbaka till förskolan igen. Om barnet verkar trött och hängigt även om hen varit feberfri i ett dygn så bör hen få vara hemma någon extra dag för att säkert orka med tempot på förskolan.

Läs mer: RS-virus eller vanlig förkylning? Det här är skillnaden