Vården ska bli bättre på endometrios: ”Många kvinnor har fått lida i onödan”

Många kvinnor i Sverige lider av sjukdomen endometrios, men blir diagnostiserade för sent.

Cirka 200 000 personer i Sverige lider av sjukdomen endometrios.

Endometrios - en diagnos som cirka 200 000 personer födda med livmoder lider av i Sverige, och 10 procent av samma grupp är drabbade runt om i världen. Många drabbas redan i tonåren, trots det diagnostiseras de flesta inte förens i 37-årsåldern.

Ungefär 1000 personer av de som lider av sjukdomen i Sverige har så pass allvarliga problem att det krävs operation och i ett par hundra fall behöver patienterna avancerad kirurgi.

Kvinnor lider i onödan

Flera av ovan nämnda fall hade enligt överläkaren Katarina Westman kunnat undvikas om sjukdomen upptäckts tidigare:

– Många kvinnor har fått lida i onödan för att diagnosen dröjt, säger överläkaren Katarina Westman till SvD.

Vården ska bli bättre

I en intervju med SvD berättar Ylva Strandberg, processledare för endometrios på Sahlgrenska, om förändringarna hon vill ska ske inom endometriosvården:

– Vid mensvärk som hindrar en person från att leva sitt liv ska vanlig behandling sättas in. Det innebär smärtlindrande tabletter, hormoner för att få bort mensen, fysioterapi med mera.

Hon vill inte att det ska gå så långt att patienter behöver avancerad kirurgi, utan att man som diagnostiserad med endometrios först ska behandlas på andra sätt och om det krävs - bli opererad av en samlad expertis.

– Det kommer vara färre kirurger som gör dessa operationer, vilket vi hoppas leder till bättre resultat och färre komplikationer, säger hon till SvD.