Kvinnorna berättar: Här är våra sjukaste gravidcravings

Varför inte känna det där galna suget efter sand, plast – och disktrasor…? Nedan har vi samlat några av de mest häpnadsväckande forumsvaren. Läs och häpna!

Det är inte ovanligt att kvinnor som väntar barn upplever så kallade cravings – ett sug efter ett väldigt specifikt födoämne, under graviditeten. Vanliga cravings brukar vara citroner, saltgurka och ketchup, men det är inte heller ovanligt med starka begär efter till exempel garagelukt.

Kvinnornas 20 märkliga cravings

1. Måste lukta på badbollar

”I början av min graviditet pratade alla andra om sina cravings på alla möjliga konstiga saker att förtära, men jag kände ingenting speciellt för någonting. Tills nu.. Jag kan inte fungera ordentligt utan att lukta på badbollar. Ni vet nyuppackad plast/gummi. Bara tanken på att få öppna en ny förpackning och snusa på den gör mig galen! Blir ju rädd för mig själv ibland...”

2. McDonalds-is

”Jag åt isbergssallad och knaprade is från McDonalds som besatt när jag väntade dottern. Jag åkte förbi McDonalds en gång om dagen och beställde en burgare och en stor vatten full med is. När vissa i kassan hörde att det var jag så struntade de i vattnet och gav mig bara is, de lärde sig vilka mina cravings var, haha!”

3. Garagedoft

”Jag slår nog priset på udda craving. Ungefär 6 veckor innan förlossningen med sonen så började jag känna ett behov av garagedoft, alltså bensindoft. Att tanka bilen har aldrig varit så härligt som då....”

4. Tvättsvamplukt
”Tvättsvamplukt! Är nästan manisk och tänker på det stora delar av dagen…”

5. Potatisgratäng
”Potatisgratäng. Kunde äta det till frukost, lunch och middag.”

6. Glögg
”Jag har sen några veckor tillbaka fått enorma cravings på glögg! Haha, det är SÅ gott och jag skulle kunna dricka hur mycket som helst (endast saftglögg såklart). Hittar det inte i affärerna ännu så jag har fått tigga till mig rester från vänner och familj.”

7. Lypsyl
”Nivea Hydro Care lypsyl… Jag har ätit upp 6-7 stycken nu under bara några veckors tid.”

8. Isbitar
”Isbitar och att bita i dem så det knastrade. Det var aldrig kallt nog.”

9. Chokladbollar
”Chokladbollar. Hembakta. Min stackars man fick ibland stå och baka mitt i natten. Behöver jag tillägga att jag gick upp 30 kg under graviditeten?”

10. Rengöringsmedel
”Att lukta på rengöringsmedel och dylikt – vi har aldrig haft det så städat hemma.”

11. Köttbuljongstärningar
”När jag väntade grabben: köttbuljongtärningar.”

12. Cheeseballs och nyponsoppa
”Med första hade jag sug efter cheeseballs och nyponsoppa... Tillsammans. Äcklig mix kan jag tycka nu, men då va de mums.”

13. Blomjord
”Första barnet: sand, jord, blomjord. För att inte käka upp blomjorden i våra fönsterblommor så kunde jag få suget stillat med skalad rå potatis.”

14. Doften av såpa
”Såplukt. Jag städade hysteriskt bara för att få känna doften.”

15. Lukten av källare
”Har ett sjukt begär efter källarelukt... Jag kan gå ner och bara stå och lukta och lukta i vår källare. Det luktar ljuvligt.”

16. Aceton
”Vill lukta på aceton och äta isbitar. Gärna i kombo.”

17. Sand
”Jag är grymt sugen på sand, betong, jord, grus... Ja, allt sånt där som luktar källare.”

18. Ajax-rengöring
"Hehe skönt att höra att andra har samma konstigheter för sig. Mitt blir bara värre för varje vecka, just nu sover jag med en handduk som är sprayad med ajax, är också jättesugen på att äta disktrasor med ajax på. Tur att det inte är så många veckor kvar.”

19. Isglassar
”När jag var gravid så åt jag 5 isglassar per dag, och köpte en speciell sort bara för att den smakade rengöringsmedel.”

20. Klorin och cement
“Ville sniffa bilavgaser, tugga på lecakulor och cement, lukta och skölja munnen med klorin och andra starka rengöringsmedel.”

Vilken är din sjukaste craving? Dela med dig av dina erfarenheter i vårt forum!

Vad betyder cravings?

Uttrycket “cravings” kommer från engelskans verb “crave”, det vill säga att ha ett begär eller att längta efter något.

Vid vilken vecka under graviditeten brukar man börja få cravings?

De vanligaste veckorna under graviditeten som gravida brukar uppleva cravings är mellan vecka 10 och vecka 30. Det är dock helt individuellt när du får cravings, och en del får över huvud taget inga. Det är helt normalt! Kanske har du själv dagdrömt om att få “crava” efter saltgurka doppad i ketchup, men det enda du vill göra under graviditeten är att kräkas? Vad du föredrar att äta eller inte äta är helt olika för alla – och varierar till och med mellan dina graviditeter.

Om man är sugen på mycket surt, kan det vara ett tecken på att man har brist på något särskilt?

Att ha brist på näringsämnen är något som kan visa sig på lite olika sätt. Symtomen för näringsbrist kan vara olika. Tror du att du har brist på något särskilt kan du prata med din barnmorska.

Avslöjar ens cravings vilket kön det ska bli?

Många på forumet diskuterar sina cravings och försöker härleda om suget efter salt, surt, sött eller fet mat kan avslöja vilket kön man väntar. Frågan är om det finns något vetenskapligt bakom diskussionen? Det är hur som helst roligt att spekulera!

Artikelbild: Pexels

DISKUTERA PÅ FORUMET: Sugen på salt och surt godis = Vilket kön?