Det här är skillnaden på råsocker och farinsocker

Står det råsocker i receptet – men du har bara farinsocker hemma? Vad är skillnaden – och går de att byta ut?

Kan man byta ut råsocker mot farinsocker?
Kan man byta ut råsocker mot farinsocker?

Det finns hur många olika sorters socker som helst, och ibland känns det onödigt att köpa hem ett helt paket bara för att använda bara någon deciliter i ett recept. Råsocker och farinsocker ser rätt lika ut, men vad är egentligen skillnaden mellan dem?

Skillnaden på råsocker och farinsocker

Råsocker är mindre raffinerat, alltså förädlat, än vanligt vitt socker. Det är därför brunare och våtare i konsistensen. Det innehåller även mer vitaminer och mineraler, och anses därför aningen nyttigare än vanligt socker. Det har en kryddigare och fylligare smak än vitt socker.

Farinsocker är en typ av råsocker som dessutom blandats med rörsockersirap. Det finns både torr och våt farin, och den torra har då blandats med maltodextrin för att göra det torrare och därmed mer hållbart.

Farinsocker används i en mängd efterrätter och bakverk då det har en härligt kryddig, lite kolaktig, smak.

Kan man byta ut råsocker mot farinsocker?

I de allra flesta fall går det alldeles utmärkt att byta råsocker mot farinsocker och tvärtom. I recept är det främst sötman i sockersorterna man vill åt, och råsocker och farinsocker har liknande sötma. Resultatet kanske inte blir exakt likadant, men det kommer säkerligen att bli riktigt gott.