Midsommar är ett tillfälle för fest och umgänge, men det är också en höjdpunkt gällande mat. Vad som står på matbordet brukar variera, men oftast är det svenska klassiker som sill, potatis och pajer.
När det gäller efterrätten kan det faktiskt variera mer, eftersom det finns ännu fler valmöjligheter på goda rätter.
Svensk högtidsmat – vad gäller egentligen?
I Sverige äter vi ungefär samma rätter på alla våra högtider. Menyn präglas av sill och potatis och olika former av lax, ägghalvor, köttbullar och prinskorv. Festbufféerna skiljer sig oftast med någon enstaka rätt beroende på högtid, på julen har vi julskinkan, på påsken äter många lamm och på midsommar går grillen varm.
Många av rätterna vi äter på våra högtider har faktiskt anor från både bondesamhällets vardag och fest. Sillen, till exempel, var ett måste förr i tiden när maten skulle kunna förvaras länge, och potatisen blev snabbt en favorit när den slog igenom i Sverige på 1700-talet.

Efterrätter i glas till midsommar
En klassisk efterrätt på midsommar brukar inkludera grädde och svenska jordgubbar, som gör sin entré under sommaren. Men om man vill skippa gräddtårtan och servera en efterrätt i glas, vad ska man hitta på då?
Här listas lite tips på efterrätter i glas:
1. Jordgubbscheesecake i glas
Krossa digestivekex och blanda med lite smält smör. Lägg i botten av glaset. Vispa färskost med vispgrädde och lite florsocker. Varva ostkräm med skivade jordgubbar och kexsmulor. Toppa med färska bär.
2. Sommarmaräng med bär
Bryt maränger i bitar. Varva med vispad grädde och blandade färska bär i glas. Avsluta med mynta och lite riven citronzest.
3. Rabarber- och jordgubbskompott med vaniljkräm
Koka rabarber och jordgubbar med socker tills mjuka. Låt svalna. Varva med vaniljvisp eller vaniljkräm i glas. Toppa med smulade kakor.
4. Lemon curd med bär och grädde
Lägg ett lager lemon curd i botten. Varva med vispad grädde och färska blåbär, hallon och jordgubbar. Toppa med rivet citronskal.
5. Tiramisu med jordgubbar
Doppa savoiardikex i jordgubbssaft. Lägg i glas. Varva med mascarponekräm och skivade jordgubbar. Pudra över kakao vid servering.
6. Chokladmousse med hallon
Gör en enkel chokladmousse på grädde och mörk choklad. Fyll glaset till hälften, lägg i färska hallon och fyll på med mousse. Toppa med hallon och chokladflagor.
7. Vaniljpannacotta med jordgubbssås
Koka grädde med vanilj och gelatin. Häll upp i glas och låt stelna i kylen. Toppa med mixade jordgubbar och några hela bär.
8. Yoghurtparfait med bär och granola
Varva grekisk yoghurt med honung, färska bär och knaprig granola. Perfekt till både dessert och brunch.
9. Vit chokladmousse med blåbär
Smält vit choklad och blanda med vispad grädde. Lägg i glas och toppa med blåbär och hackade nötter.
10. Glass-sundae med jordgubbar och krossade kex
Varva vaniljglass med jordgubbssylt, färska jordgubbar och krossade kakor. Servera direkt med lite vispgrädde på toppen.
LÄS MER: