Släng inte avokadoskalet – det är en okänd skatt i ditt hem
Många slänger avokadoskalet direkt i soporna, men det kan vara ett stort misstag. Så här ska du göra med skalet – egentligen.
Avocado är en storfavorit i många svenska hem. Det är gott både i sallad, i till tacomyset på fredagen och kan också vara kronan på verket på äggmackan.
Här är anledningen till att du inte ska slänga avokadoskalet i soporna.
MISSA INTE: Gör inte det här med dina jordgubbar – då ruttnar de direkt
Avokado – gott och nyttigt
Avokado är ofta placerad i facket grönsaker, men det är faktiskt en frukt som växer på träd. Det finns många fördelar med att äta avokado, eftersom den innehåller mycket naturligt fett. Avokadon innehåller också antioxidanter, som förhindrar bildning och skadeverkan från reaktiva ämnen i kroppen, enligt Livsmedelsverket.
MISSA INTE: Få bort gula fläckar på madrassen – knepet som funkar

Därför ska du inte slänga avokadoskalet – okända skatten
Det är inte bara innehållet i avokadon som är bra. Skalet har också flera smarta användningsområden som få känner till. Det är särskilt i trädgården som skalet kan göra stor nytta, rapporterar danska DO. Avokadoskal är nämligen rikt på kalium och andra viktiga näringsämnen.
Det gör avokadon perfekt att lägga i komposten. Skär skalet i små bitar innan du lägger det i högen.Då bryts det ner snabbare än många andra matrester och hjälper till att berika jorden. En annan kreativ idé är att använda halva avokadoskal som små, naturliga krukor för odling.
Fyll skalet med jord och så dina favoritfrön, till exempel kryddväxter som basilika eller persilja. När plantorna har vuxit till sig och är redo för omplantering, kan du plantera ut hela såkrukan, skalet och allt, direkt i jorden. Skalet förmultnar och ger extra näring till plantan.
Nästa gång du njuter av en avokado, tänk en extra gång innan du kastar skalet.Det kan vara mer värdefullt än du anar.
LÄS MER:
Hanna Hedlund och Pernilla Wahlgren splittras – efter alla år