Gör inte det här med dina jordgubbar – då ruttnar de direkt
Jordgubbar är en favorit hemma i stugorna under sommarhalvåret när de svenska jordgubbarna är som godast. För att kunna njuta av bären finns det dock några stora misstag man ska undvika...
Det svenska sommaren närmar sig med stormsteg, till mångas stora glädje. Det innebär nämligen att många svenskar får njuta av lite semester, varmare väder och såklart de svenska jordgubbarna.
MISSA INTE: Lägg vanliga kryddan i trägården – då flyr sniglarna direkt
Svenska jordgubbar – då är de i säsong
Mellan maj och augusti är Sverige nämligen helt självförsörjande på jordgubbar. Visserligen finns det importerade jordgubbar även under vintern, men många kan nog enas över att det är någonting alldeles speciellt med de svenska gubbarna.
Enligt Frånsverige smakar de närodlade bären ofta mer än de importerade. Det handlar dels om att Sverige under sommarmånaderna har långa dagar och kalla nätter, vilket ger bären hög syra och sötma, men också att korta transporter gör att jordgubbarna kan skördas när de är mogna. Smaken är då helt utvecklad och passar bra båda i tårtor eller som de är.
MISSA INTE: Rengör ugnen på 10 minuter – med ingrediensen du har hemma

MISSA INTE: Otäcka insekten kan ta över ditt hem – så får du bort den
Då kan jordgubbarna ruttna eller mögla
Alla som någon gång har köpt jordgubbar vet att bären lätt blir dåliga. En faktor som kan spela in är att jordgubbar som ligger i plastförpackningar löper större risk att ruttna eller mögla, eftersom plast bevarar fukt. Ett bättre alternativ kan vara att köpa jordgubbar som ligger i en förpackning gjord av kartong eller trä.
Har man köpt hem jordgubbar och vill undvika att ha en skål med dåliga jordgubbar framför sig, finns det några knep som man kan ta till. Det kan exempelvis vara bra att tvätta jordgubbarna noggrant, någonting som Familjeliv tidigare har skrivit om.
LÄS MER HÄR: Varnar för gift i jordgubbar – så skyddar du dig
Förvara dina jordgubbar här – för att stoppa att de ruttnar
När bären är ordentligt rena kommer den största utmaningen, nämligen att förvara jordgubbarna på rätt sätt för att maximera hållbarhetstiden. Varken kylskåpet eller fruktkorgen är optimala platser för jordgubbar, det rapporterar norska Inma. Där ska du alltså undvika att lägga jordgubbarna.
Enligt tidningen är den bästa förvaringsmetoden att använda en lufttät behållare med lock, som kan vara gjord av både glas eller plast. I botten av lådan är det bra att lägga lite hushållspapper innan man placerar jordgubbarna. Går det är det bäst att lägga jordgubbarna bredvid varandra istället för att stapla de på varandra. Får bären inte plats rekommenderas det att placera hushållspapper mellan varje lager av jordgubbar.
Sätt sedan locket på glänt eller gör små hål i förpackningen så att det kommer in luft. När processen är färdig är det bara att lägga jordgubbarna på en torr, sval och mörk plats. Kanske i ett skafferi – eller en luftig garderob. Här skyddas jordgubbarna från både torrhet och fukt!
LÄS MER: