Håller öl efter utgångsdatumet? Så förändras drycken
En kall öl eller ett mysigt glas rött sitter väl aldrig fel. Men om bäst datumet har passerat – vad gäller egentligen då?
Alkohol som blir över händer säkert alla någon gång, om inte ofta. Vinkällare, garage och källare överlag har en förmåga att bunkras upp med både öl och vin.
Kanske ska du vårstäda garaget och hittar en flaska öl vars bäst före datum redan passerat? Då dyker frågan upp direkt: ska den hällas ut, eller är den fortfarande drickbar?
LÄS MER: Drick inte vatten om du är törstig – här är bästa drycken
Hållbarhet på öl – dricka efter bäst före datum?
Faktum är att bäst före datum inte är ett utgångsdatum, utan en smakgaranti. Bryggerierna garanterar att ölen, i detta fall, ska smaka precis som det är tänkt fram till det specifika datumet som är tryckt på flaskan.
Just gällande ölen är den som tur är inte så ömtålig som man kanske kan tro. Humle och alkohol är ölens bästa vänner och bakteriernas värsta motståndare.
Öl tillverkas genom processen av att koka malt med humle och sedan omvandlar jästen sockret till alkohol. Tillsammans skapar alkoholen och humlen en miljö som bakterierna inte trivs i.
Förenklat sätt, om flaskan är öppnad är risken minimal att ölen har blivit skadlig för hälsan – fastän datumet passerats med månader eller i vissa fall till och med år.

LÄS MER: Gör aldrig detta med ditt barn på restaurang – skarpa varningen
Hur smaken påverkas
Är du en smakfantast? Då kanske det ändå blir ett problem – att dricka en alkoholhaltig dryck vars datum passerat. Smaken kan som sagt påverkas både till det bättre och sämre, beroende på dryck.
IPA och andra humlestarka ölsorter kan förlora sin karaktäristiska fräschör relativt snabbt. Humlen försvinner helt enkelt och ölen kan upplevas surare.
LÄS MER: Så förvarar du osten bäst i kylskåpet – vanliga sättet ratas
Så förvarar du öl för bästa hållbarhet
Rätt förvaring är avgörande för att undvika att öl snabbt blir dåligt. Idealistiskt bör öl förvaras mörkt vid temperaturer mellan 10 och 15 grader – inte för varmt eller kallt. Solljus är en farlig komponent som kan förstöra smaken, så förvara gärna ölen i mörker.
Så, om den bortglömda flaskan fortfarande är oöppnad och ser okej ut, kan du med stor sannolikhet dricka den utan risk. Däremot kan du förvänta dig en viss diff i smaken, skriver Den offentlige.
Skål säger vi!