Sommaren är här och äntligen har temperaturerna stigit, med det vaknar också Sveriges enda giftiga ormar – huggormarna. För barn, husdjur och vuxna som rör sig i naturen kan ett oväntat möte med en orm bli både skrämmande och farligt.
Drygt 400 personer vårdas varje år i Sverige efter huggormsbett och symtomen kan dyka upp plötsligt, även om du inte ens märkt av att du blivit biten.
Men hur ska man egentligen agera om ormen varit framme? Peter Hultén, apotekare vid Giftinformationscentralen, reder ut allt du behöver veta när han gästade "Nyhetsmorgon".

Varningen: Huggormarna är vakna
Efter en lång vinter i dvala börjar huggormarna nu vakna till liv i takt med att solen värmer upp marken. De tillbringar vintern i frostfria håligheter under marken – ofta i stenrös, rotvältor eller gamla djurgångar – där de ligger i stillhet för att spara energi.
När temperaturen stiger, söker de sig ut till soliga platser för att värma upp kroppen. Det är under den här perioden, tidig vår till försommaren, som chansen ökar att stöta på en huggorm i naturen – ofta liggande stilla på en solig stig eller i gräset nära skogsbryn.
Huggormen finns i nästan hela Sverige och alla kan drabbas – men små barn och äldre är mer känsliga. Vissa år ökar antalet bett snabbt, särskilt i varma perioder.
Rör man sig i skog och mark bör man därför vara uppmärksam. Faktum är att ett bett kan gå helt obemärkt förbi, eftersom många inte ens orsakar smärta.

Så märker du ett huggormsbett
Vanliga symtom på ett huggormsbett är svullnad, rodnad, illamående och blodtrycksfall.
– Om farliga symptom uppkommer kan de komma snabbt, inom ett par timmar. Man kan bli illamående, kräkas och få andningssvårigheter. Det går ibland så fort att ambulans eller till och med helikopter kan behövas säger Peter Hultén i "Nyhetsmorgon".
Hultén varnar även för att försöka bedöma riskerna själv och man bör alltid ta symtomen på allvar.
– Man måste ta det allvarligt varje gång och ringa 112, även vid osäkerhet.
Däremot kan det även vara svårt att upptäcka betten, eftersom de är så pass små. Ett tecken att hålla utkik efter är två små prickar, 5–9 millimeter isär.
– Efter en stund blir det ofta en svullnad och rodnad kring bettet, som kan spridas till resten av kroppen i allvarliga fall.
"Gamla huskurer hjälper inte"
Huggormar är den enda giftiga ormen vi har i Sverige, däremot är dödligheten väldigt låg, nästintill obefintlig. Om du misstänker att du blivit huggormsbiten ska du genast uppsöka vård på sjukhus. Åk inte till en vårdcentral då de inte har motgiftet som i vissa fall krävs.
Det är också viktigt att hålla den drabbade kroppsdelen stilla, vila och låta bettstället vara.
– Man ska inte försöka göra något själv, utan lämna området i fred för att minska risk för infektion.
– Håll den drabbade så lugn som möjligt och lämna bettstället i fred. Man ska inte försöka suga ut giftet eller skära i såret. Gamla huskurer hjälper inte, säger han.
