Så förstör många sina köpta jordgubbar – vanliga misstaget

Publicerad: 5 juni 2025, kl. 10:20
Så får du jordgubbarna att smaka bättre
Så får du jordgubbarna att smaka bättre Foto: Kallestad, Gorm, Johan Nilsson/TT

Jordgubbar är ett favoritbär för många svenskar, speciellt under sommaren. Men visste du att du kan då dem att smaka ännu bättre, med ett enkelt knep?

Sommaren är här vilket även innebär högsäsong för svenska jordgubbar. Importerade jordgubbar går såklart att hitta i matbutikerna året runt, men det är något alldeles speciellt med de svenska jordgubbarna. Mellan maj och augusti är Sverige helt självförsörjande på jordgubbar vilket innebär att vi kan njuta av de söta bären hela sommaren. 

Men hur du förvarar jordgubbarna har en viktigare betydelse för bärens smak och hållbarhet, än man tidigare trott. 

Foto: Mickan Mörk/TT

Så får du jordgubbarna att smaka bättre

Kalla krispiga jordgubbar direkt från kylskåpet är alltså inte det optimala sättet att njuta av dina somriga bär. Enligt bärproducenten Driscoll's, bör jordgubbar aldrig serveras kalla. Enligt deras rekommendation bör du ta ut jordgubbarna från kylskåpet en till två timmar innan du ska äta dem, om du förvarar dem i kylen.

Anledningen till detta är för att jordgubbarna ska hinna nå rumstemperatur för att de ska kunna utveckla sin fulla smak och arom, enligt Huffington Post

Driscoll's påpekar att jordgubbar faktiskt kan hålla upp till fem dagar i sin originalförpackning om de förvaras i kylskåpet, men att kylan försämrar smaken. Om de då får värmas upp lite innan servering kommer jordgubbarna smaka som allra bäst. 

Ett annat misstag många gör är att de sköljer jordgubbarna långt innan de ska ätas, men faktum är att det är mycket bättre att skölja dem precis innan de ska ätas – annars riskerar de att bli mjuka och smaklösa.

Foto: Kallestad, Gorm

Kyla dämpar sötman

Det är inte bara Driscoll's som lyfter vikten av detta, även magasinet Southern Living rekommenderar en halvtimme på köksbänken medan BBC Good Food menar att det behövs en hel timme. Till och med Worcestershire County Council har uppgett att jordgubbar bör få rumstemperatur innan servering, det rapporterar Nyheder24

Den amerikanska tv-profilen Dan Souza från "America's Test Kitchen" förklarar varför en stund på köksbänken faktiskt fungerar. 

"Bara lite värme räcker för att dra ut aromerna ur frukten och ut i luften, medan kyla dämpar de söta smakerna.", säger han enligt Nyheder24

Så, vill du kunna njuta till fullo av dina svenska jordgubbar, ta ut dem från kylen ett tag innan servering. Det må vara en liten förändring, men det gör stor skillnad för smakupplevelsen. 

Foto: Johan Nilsson/TT