Fästingkriget är igång – så slipper du dem en gång för alla

Publicerad: 5 juni 2025, kl. 11:37
Så håller du fästingarna borta – en gång för alla
Så håller du fästingarna borta – en gång för alla Foto: Jonas Ekströmer/TT, Janerik Henriksson/TT

Sommaren är här och det är även fästingsäsongen. Många skräms av tanken på de små krypen och gör allt för att slippa dem. Det visar sig att höjden gräsmattan inte har någon betydelse – gör såhär istället.

Utomhussäsongen är äntligen här! Barnen kan springa barfota på gräsmattan, plocka bär från buskarna och njuta av solens strålar utomhus. Men i det höga gräset döljer sig en otäck fiende: Fästingen

Fästingen är en riktig överlevare och trivs i fuktiga och skuggiga miljöer, ofta i gräs, snår, lövskog och områden med mycket undervegetation. De är vanligast i södra och mellersta Sverige, men senaste åren har de börjat sprida sig allt mer norrut i landet.

Foto: Susanna Persson Öste/TT

Myten om fästingar 

Många rustar sig med insektsspray och långbyxor för att skydda sig mot de blodsugande krypen. Det finns även en rad hemmaknep som ska hålla fästingen borta, exempelvis sägs det att den eteriska lavendeloljan ska vara mer effektiv än fästingavisande sprayer som man kan köpa i butik.

Men experter menar dock att dessa husmorsknep är rena myter. Thomas Jaenson är professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet, i över 30 år har han forskat om fästingar och hur de lever och överlever. 

En vanlig uppfattning om fästingen är att de trivs bäst i högt och snårigt gräs, vilket Jaenson menar inte alls stämmer, det skriver Dagens PS. Gräsmattans klipphöjd avgör nämligen inte hur många fästingar som gömmer sig i din trädgård. 

“Flera studier visar att den vanliga fästingen Ixodes ricinus förekommer i större antal i biotoper med buskvegetation och träd än i öppnare marker”, säger han till Natursidan.

Han tillägger: 

“Sämst möjligheter att överleva har fästingar i en gräsmatta med kortklippt gräs”

Foto: Aas, Erlend

Det avgör om fästingars trivsel

Fästingar må ha sämst chanser att överleva i kortklippt gräs, men det betyder inte att de inte kan leva där. Huvudnyckeln till fästingars trivsel är dock fukt, skugga och tillgång till värddjur.

“Helt avgörande för fästingtätheten är förekomsten av stora eller medelstora däggdjur i området”, förklarar Jaenson.

 Hans teori får även uppbackning av biologen Torgny Backman. Till Svenska Yle förklarar han: 

“Fästingar trivs där det är fuktigt och skuggigt. Vegetationens höjd kan bidra till rätt livsmiljö men det behöver absolut inte göra det”

Han vill även avfärda ett annat populärt fästingavvisande råd som påverkar många djurägare, nämligen bärnstenshalsband. Idén med halsbandet är att skapa statisk elektricitet som skrämmer bort fästingar. Men Backman är skeptisk, han menar att eventuella effekter av dessa halsband är svåra att bevisa.

“Man kan potentiellt se en skillnad från år till år men fästingpopulationen varierar ju också årligen. Det kan finnas många faktorer som har kunnat få bärnstenshalsband att verka fungera”, säger han.

Foto: Jonas Ekströmer/TT