Tarmen är den plats där avfallsprodukterna efter intag av föda lagras tills de töms från kroppen, men förutom att det är en passage för all mat och dryck har den en viktig funktion för resten av kroppen.
Tarmen rymmer miljarder bakterier, som ofta kallas för tarmfloran. Dessa mikroorganismer spelar stor roll för kroppens hälsa eftersom det påverkar immunförsvaret, näringsupptaget, ämnesomsättningen och till och med hjärnans funktion.
En balanserad tarmflora bidrar till ett starkt immunförsvar och minskar risken för inflammation, medan man kan koppla en rubbad tarmflora till bland annat autoimmuna sjukdomar, allergier, depression och övervikt.
Nya upptäckten bland forskare
Nu har forskare vid Technion, Israels tekniska institut, upptäckt att en ingrediens som finns i flera populära drycker, kan störa kommunikationen mellan tarmen och kroppens försvar mot sjukdomar, det rapporterar Illustrerad vetenskap.
Forskarna har nämligen kommit fram till att läsk med tillsatt socker, kan orsaka störningar i tarmfloran.

Läsk med socker kan störa tarmfloran
Tarmbakterier har en förmåga att anpassa sig till sin omgivning, och tidigare forskning har visat att bakteriernas DNA kan förändras beroende på miljön i kroppen.
Men i den nya studien kikade forskarna närmre på hur tarmbakterierna påverkas av socker, både hos människor som drack läsk innehållande socker och hos möss som fick vitt socker.
Resultatet visade att sockret förändrade både DNA-strukturen och ytan hos bakterien "Bacteroides thetaiotaomicron", vilket är en viktig bakterie som bekämpar inflammation i tarmarna och skyddar mot sjukdomsframkallande ämnen, skriver forskarna i studien enligt Illustrerad vetenskap. Det innebär alltså att du kan ha få sämre immunförsvar och lättare att dra på dig sjukdomar.

Fortfarande begränsad kunskap
I ett mejl till Illustrerad Vetenskap förklarar doktoranden Noa Gal-Mandelbaum, som är en av de som deltagit i studien, att forskare fortfarande har begränsad kunskap om hur tarmbakterier och immunförsvaret samverkar på molekylär nivå. Det innebär att man ännu inte kan förstå fullt ut hur denna kommunikation kan påverkas eller styras.
Därför kan forskarna i nuläget inte ge några konkreta rekommendationer om huruvida man ska dricka läsk med tillsatt socker eller inte, eftersom effekterna på andra bakterier i tarmen behöver undersökas.
De betonar dock att resultaten från studien visade på att mössens immunförsvar tycktes återgå till det normala, när de slutade äta vitt socker.
Studien har publicerats i sin hethet i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.