Gör aldrig detta med maten under sommaren – då kan du bli sjuk

Publicerad: 24 juli 2025, kl. 11:33
Uppdaterad: 24 juli 2025, kl. 14:15
Ha aldrig dessa livsmedel framme under sommaren.
Ha aldrig dessa livsmedel framme under sommaren. Foto: MAJA SUSLIN / TT, Bertil Ericson / TT

När det är varmt och fuktigt ute är det extra viktigt att du tar hand om din mat på rätt sätt, med kyla och bra hygien, för att slippa bli sjuk.

Vi är mitt i högsommaren och det har varit höga temperaturer på flera håll i Sverige. Och vi alla vet vad som händer då. När sommaren är som varmast och luften fuktig smyger sig rötmånaden in, då matvaror blir dåliga snabbare och flugorna flockas i hemmen. 

Vad innebär rötmånad och när infaller den? 

Rötmånaden är benämningen på en period under sensommaren då värme och hög luftfuktighet skapar gynnsamma förhållanden för bakterietillväxt och förruttnelse. Det är också då flugor och andra skadeinsekter blir extra aktiva.

Enligt gammal svensk almanacka infaller rötmånaden mellan den 23 juli och 23 augusti. Under denna tid försämras hållbarheten på många livsmedel, särskilt kött, fisk och mejeriprodukter, om de inte förvaras kallt. Även om moderna kylskåp står sig bättre mot de varma, fuktiga klimatet denna period, är det fortfarande viktigt att vara noggrann med hygien och förvaring av mat under rötmånaden. 

Foto: Bertil Ericson / TT

Livsmedel att undvika under rötmånaden 

När Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, gästade "Nyhetsmorgon" under rötmånadens första dag, 23 juli, poängterade hon att i stort sett alla livsmedel påverkas av klimatet och bör undvikas. 

– Men ska man peka ut några så är det råa livsmedel, rå köttfärs är en klassiker. Även färdiglagad mat, sånt man geggat i med händerna, olika röror och så vidare. Ja, allt som i stort sett står framme i rumstemperatur, förklarar hon. 

Danielsson-Tham förklarar vilka livsmedel hon undviker under rötmånaden. 

– Jag är lite skeptisk till bufféer, Man ska kolla så att allting som ser bedagat ut, exempelvis svettiga ostmackor och röror där majonäsen och fettet har börjat separera. Sånt som inte ser ut att vara nylagat och fräscht, utan har stått framme ganska länge i fel temperatur, det undviker jag. 

Fel temperatur menar Danielsson-Tham är att det som ska ätas kallt, ska stå i kylen och det som ska ätas varmt ska vara 60 grader eller varmare. 

– Det är just intervallet mellan de varma och kalla temperaturerna som är det farliga och som gör att det blir riskabelt för bakterier. 

Det är alltså superviktigt att vara noggrann att förvara maten i rätt temperaturer under sommaren, lagom temperatur i kylskåpet är + 4 grader.

Undvik att äta mat som stått framme för länge. Foto: Mickan Mörk/TT

Släng inte mat i onödan 

Livsmedelsverket har en lista med rekommendationer för hur man ska hantera livsmedel under de allra varmaste och fuktigaste sommarmånaderna, men man ska komma ihåg att detta gäller i stort sett året runt. 

Att ta hand om maten på ett korrekt är både ekonomiskt, du undviker magsjuka och slipper onödigt matsvinn. Här är Livsmedelsverkets tips: 

  • Håll maten kall från butiken till hemmet.
  • Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.
  • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och direkt efter att du rört rått kött eller kyckling.
  • Håll varm mat varm och kall mat kall.
  • Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.
Foto: Leif R Jansson / TT

Vart kommer bananflugorna från? 

Programledaren Filip Stiller Borowicz ställer frågan som vi alla undrar kring bananflugorna: Var kommer de egentligen från? 

– De kommer utifrån och är hungriga. Har du några tomma ölburkar eller läskburkar som står hemma, eller rutten frukt, då är det kalas för dem. Och så börjar de föröka sig, svarar Danielsson-Tham.