När hösten knackar på dörren är det dags att ta hand om trädgårdens skatter. Med rätt förvaring kan du nämligen njuta av dina grönsaker och rotfrukter långt in på vintern, vilket norska Gjoerdetselv har rapporterat om.
Så tar du hand om grönsakerna i vinter
Har man en odling med grönsaker hemma kan det vara bra att ha koll på vad som gäller under vinterhalvåret.
Många grönsaker tål faktiskt kyla bra och kan lämnas ute. Några exempel på sådana grönsaker är kål, purjolök och jordärtskockor, men de flesta andra behöver skyddas från frost. Generellt mår skörden bäst av att lagras mörkt, torrt och frostfritt, vilket oftast innebär inomhus.
Har man skördat ett gäng grönsaker ska dessa förvaras inomhus. Potatis, morötter, lök, vitlök, rödbetor, kryddörter, frukter och nötter håller längre om de förvaras inomhus. Innan du lägger undan det du skördat är det bra att borsta av jorden.
Använd sedan plast- eller träbackar, gärna med halm eller sand för isolering.Ett täcke fungerar också om du inte har halm eller sand. Plastlådor isolerar i sig.

Gör inte det här misstaget
Undvik att lägga skörden i plastpåsar, då skapas kondens som snabbt förstör innehållet. Placera lådorna på en plats där temperaturen ligger mellan 5 och 10 grader. Potatis trivs bäst vid cirka 5 grader och måste skyddas från ljus för att inte bli grön och oätlig.
Lök behöver inte ligga i lådor utan kan flätas eller förvaras i tygpåsar, precis som potatis och morötter. Lämpliga platser för förvaring kan vara källaren, förrådet, växthuset, orangeriet eller vinterträdgården. Det viktigaste är att temperaturen varken är för varm eller för kall.
Tänk också på att frukt inte bör förvaras i plastlådor och inte heller tillsammans med grönsaker, eftersom frukt avger etylengas som kan få grönsakerna att mogna och förstöras snabbare.
Frysen är ett utmärkt alternativ för att bevara frukt, bär, kryddörter och vissa grönsaker.Om frysen är full kan dock traditionell förvaring i lådor och säckar vara ett smart och platsbesparande sätt att ta vara på höstens överflöd.
.jpg)
LÄS MER: