Att göra matlådor eller ta vara på rester är inte bara smart för plånboken, det sparar också tid, minskar matsvinn och gör vardagen lite enklare.
Med lite planering kan gårdagens middag snabbt förvandlas till en ny och god lunch, och kylskåpet fyllas med färdiga måltider istället för halvfulla förpackningar.
Lägg inte maten här i kylskåpet
Det är dock inte alla som sparar sina matrester. I Sverige slänger man nämligen 60 kg matavfall per person och år, varav 16 kilo bedöms vara matsvinn, enligt Naturvårdsverket. Det innebär att många slänger mat i onödan, vilket är dåligt både ekonomiskt och för miljön.
En anledning till matsvinnet är att man förvarar matvaror fel, exempelvis genom att sätta känslig mat i kylskåpsdörren, som ofta har en högre temperatur än resten av kylskåpet.
Dörren utsätts nämligen för temperaturväxlingar varje gång den öppnas och stängs. Dessa variationer är inte bra för alla livsmedel, särskilt de som är känsliga för värme. Man ska därför vara noga med var man placerar maen i kylskåpet.
Så får du matresterna att svalna snabbt
Mat ska inte vara i rumstemperatur i mer än två timmar om den ska sparas. Om maten kyls ner långsamt kan bakterier nämligen växa. En bakterie som man ska akta sig för extra mycket är listeria-bakterien.
Lagar man matlådor vill man därför få in lådorna i kylskåpet så fort som möjligt. Livsmedelsverket har därför sammanställt tre tips för att snabbt kyla ner matrester.
- Lägg maten i mindre behållare. Då svalnar maten snabbare i rumstemperatur.
- Är det stora behållare med mycket mat kan man lägga den i ett kallt vattenbad för att få ner temperaturen snabbare.
- Mat i volymer större än halv liter kan svalna utomhus om temperaturen ligger på några plusgrader eller ännu kyligare.
LÄS MER:







