Kylskåpet är en av de mest använda delarna av köket. Det öppnas och stängs flera gånger om dagen och fylls ständigt på med nya livsmedel. Just därför är det också en plats som lätt blir smutsig, med spill, smulor och gamla matrester som gömmer sig längst in på hyllorna.
MISSA INTE: Därför ska du tvätta dina kläder med potatismjöl
Så ofta ska du rengöra ditt kylskåp
Att rengöra kylskåpet är inte bara fräscht, utan också viktigt för att maten ska hålla sig fräsch längre och för att undvika dålig lukt. Men hur ofta ska man göra det egentligen?
Enligt Leva & Bo rekommenderas det att rengöra kylskåpet ordentligt minst en gång i månaden. När du rengör är det viktigt att ta ut alla matvaror. Känsliga kylvaror kan vara bra att placera i en kylväska eller ute på balkongen om klimatet tillåter det.
Se sedan till att ta bort matrester och smutsfläckar med hjälp av vatten, diskmedel eller ättika. Vissa hyllplan brukar gå att ta ut, vilket är en fördel eftersom det blir enklare att diska.
Glöm inte den här detaljen
Det är inte bara kylskåpets allmänna ytor som kan bli smutsiga, utan man ska också ha koll på kylskåpets avrinningshål. För Leva & Bo har städexperten Marie-Louise Danielsson Tham berättat varför:
– Kylskåpets avfrostningshål kan vara igentäppt av en geléartad massa. Det är köldälskande bakterier och deras avföring som finns där. Luktar gammalt kylskåp!
För att rengöra avfrostningshålet kan man använda tops, piprensare eller en annan lång borste som man kan använda för att ta bort blockeringar i hålet. Det går också att spola hålet med vatten och bikarbonat.
LÄS MER:







