Vanliga kryddan alla bör dra ner på – påverkar hälsan

Publicerad: 25 sep. 2025, kl. 10:52
Uppdaterad: 25 sep. 2025, kl. 10:54
Därför bör du minska på saltintaget
Därför bör du minska på saltintaget Foto: Jessica Gow/TT

Att salta sin mat är gott, men är det verkligen bra? Doktor Mikael Sandström uppmanar svenskarna att dra ner på saltandet för hälsans skull.

De flesta svenskar äter mer salt än det dagliga rekommenderade intaget. Salt innehåller natrium som är viktigt för flera funktioner i kroppen, men för mycket natrium kan höja blodtrycket, vilket i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador. 

Idag uppskattas var fjärde vuxen i Sverige ha högt blodtryck, och mer än hälften av alla över 65 år.

Beskedet: Alla bör minska på saltintaget

I "Nyhetsmorgon" svarar doktor Mikael Sandström på en tittarfråga som sannolikt många svenskar känner sig träffade av. Frågan lyder: 

"För ett antal år sedan läste jag att det bara var de med anlag för högt blodtryck som måste begränsa sitt intag av salt. Stämmer det?" 

Doktor Mikael svarar: 

– Högt blodtryck och saltintag hänger ihop. Det finns rekommendationer om sex gram salt per dag, det är en tesked. Större delen som vi får i oss är från charkuterivaror, inte att vi saltar på frukostägget, förklarar Mikael. 

– Som svar på frågan, nej det gäller alla. Excessivt högt intag av salt är dåligt. Det är inte bara för patienter med högt blodtryck, det är inte bara de med anlag. Det gäller alla. Tagga ner på saltet, det ska vi göra.

Mikael förklarar dock att man ska också kunna leva det goda livet och det skadar inte att salta sin mat, däremot bör man tänka över sitt saltintag och inte överdriva saltandet. 

Foto: TV4

Det händer med kroppen när vi minskar på saltet

Om vi minskar vårt saltintag så kan flera positiva förändringar ske i kroppen. Eftersom salt innehåller natrium, och för mycket natrium höjer blodtrycket, leder ett lägre saltintag ofta till att blodtrycket sjunker, då minskar risken för hjärtinfarkt, stroke, hjärtsvikt och njurskador, skriver Livsmedelsverket.

Myndigheten menar att det räcker med ungefär 1,5 gram salt per dag för att täcka kroppens behov, natrium finns dessutom naturligt i många råvaror vilket innebär att man sällan riskerar brist, även om man drar ner på saltet.

Forskning från British Heart Foundation visar att redan en vecka med mindre saltintag, kan ge märkbar sänkning av blodtrycket hos många personer.

Foto: Janerik Henriksson/TT