Många har undrat vilken sida av aluminiumfolien som är den "rätta" att använda mot maten, men sanningen är enklare än du tror.
Skiljer sig sidorna på aluminiumfoliet?
Aluminiumfolie är en viktig produkt i de flesta kök. Foliet är nämligen perfekt för att slå in mat, bevara färskhet och jämna ut värmen vid tillagning. Men foliets två sidor, en matt och en glänsande, har länge skapat förvirring bland många hemmakockar.
Det har exempelvis funnits en utbredd uppfattning om att foliets olika sidor har skilda funktioner, eller att bara den ena får komma i kontakt med livsmedel.

Så ska du använda aluminiumfolie
Stämmer det att aluminiumfoliets två sidor har olika funktioner? Sanningen är faktiskt att sidorna tjänar samma syfte, trots att de ser lite olika ut, enligt Svenska Dagbladet.
Det är alltså ingen skillnad i hur väl folien bevarar matens färskhet eller fördelar värmen, oavsett om du använder den matta eller den glänsande sidan. Denna kunskap gör folien till ett ännu mer mångsidigt verktyg i köket.
Det finns dock ett undantag att tänka på för specifika ändamål, vilket finska Miimux har rapporterat om. Vissa tillverkare rekommenderar nämligen att man använder den matta sidan mot känsliga livsmedel som kakor och bakverk. Anledningen är att det minskar risken för att bakverket fastnar i folien när den glänsande sidan används.
Denna rekommendation kan dock variera mellan olika tillverkare. Förutom att bevara mat kan aluminiumfolie även användas för andra smarta köksknep, som att ta bort isbildning i frysen.Så nästa gång du sträcker dig efter folien kan du vara lugn, du använder den troligen helt rätt!

LÄS MER: