Många svenskar har en vedkamin hemma, både i hus på landet och i stan. Traditionen går långt tillbaka och har sin grund i vårt kalla klimat, där eldstaden länge var en nödvändig värmekälla.
Än idag uppskattas kaminen inte bara för sin praktiska funktion, utan också för den stämning och trygghet den skapar. Brasan för dock med sig en del risker för hälsan.
Stora riskerna med vedkamin
Det finns många fördelar med vedeldning. Det är exempelvis bättre för klimatet i jämförelse med att elda fossila bränslen. Att elda ved hemma har därför blivit alltmer populärt, men enligt Naturvårdsverket kan vanan också skada din kropp.
Under eldningen frigörs nämligen små partiklar som innehåller sot, polycykliska aromatiska kolväten och dioxiner.
Att andas in dessa föroreningar kan leda till problem med andning och hjärt-kärlsystemet. Allra känsligast för föroreningarna är barn och äldre. Flera av ämnena som sprids under eldning är dessutom cancerframkallande.
.jpg)
Så eldar du säkert
För att minska risken för onödig spridning av föroreningar är det viktigt att elda med modern utrustning, det skriver Naturvårdsverket. Enligt Skellefteå kommun finns det vissa regler att förhålla sig till när man eldar säkert.
- Använd torr och finkluven ved.
- Starta elden snabbt och se till att den brinner iställer för att pyra.
- Använd spjället.
- Ha koll på rökens färg. Den ska vara genomskinlig, inte svart.
.jpg)
LÄS MER: