Avokado är en uppskattad råvara som gillas för sin milda smak och krämiga konsistens.
Den kan användas på många olika sätt i maten, till exempel som pålägg på rostat bröd, som huvudingrediens i guacamole, i sallader eller som topping på tacos och bowls. Många mixar också avokado i smoothies för extra näring och krämighet.
Därför är avokado bra för din kropp
Avokado är inte bara gott i mångas ögon, utan den är också näringsrik. Avokadon innehåller nämligen gott om omättade fetter, kostfibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter, enligt Blodtrycksdoktorn.
Expressen har tidigare sammanställt fem anledningar till att äta avokados oftare.
1. Avokados är näringsrika.
2. Avokado minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
3. Avokado är mättande på grund av att det innehåller bra fetter.
4. Avokado motverkar inflammationer.
5. Avokado är multifunktionella och går att ha i många olika maträtter.

"Ett handikapp som kan vara livslångt"
När man skär inför en måltid ska man dock vara försiktig, då risken finns att man råkar skära sig själv – det berättar Tobias Laurell, överläkare på Södersjukhuset i Stockholm för Svenska dagbladet.
Många håller nämligen avokadohalvan i handflatan medan de trycker ner kniven för att ta bort kärnan. Här är det lätt at kniven slinter och hamnar i handen, exempelvis om avokadon är för omogen.
Dessa skador är inte bara vanliga, utan de kan också få allvarliga konsekvenser. Handen innehåller nämligen många senor och nerver som behövs för rörligheten och känseln.
– De ligger väldigt nära varandra just i handen, så ett sår som ser litet ut på utsidan kan få allvarliga konsekvenser på insidan, om man skär av en nerv eller sena, förklarar Tobias Laurell.
Skadan leder i många fall till operation.
– Det kan bli så illa att man tappar känseln i tumme, pekfinger och långfinger. Det är ett handikapp som kan vara livslångt.

LÄS MER: