Skärbrädan är ett av de mest använda redskapen i köket oavsett om man hackar grönsaker, skär kött eller förbereder frukt. Men just för att den används så ofta är det också viktigt att tänka på hygienen.
Bakterier kan lätt spridas mellan olika livsmedel om man inte rengör skärbrädan på rätt sätt, och därför kan små vanor göra stor skillnad för både smak och matsäkerhet.
10 saker du aldrig sak diska i diskmaskin
Trots att diskmaskinen är en trogen vän i köket som båda gör diskningen mer effektiv och ren, ska man inte lägga vad som helst i maskinen.
Råd & Rön har nämligen sammanställt en lista med 10 saker som inte borde rengöras i diskmaskin, utan istället ska behandlas med gammal hederlig handdisk.
- Träredskap. Slevar och andra redskap av trä kan spricka i diskmaskinen och träet kan dessutom ändra form.
- Guld- och silverfärg. Har porslinet dekor i guld elelr silver riskerar färgen att försvinna i diskmaskinen.
- Teflonpannor. Dessa stekpannor riskerar att ta skada av diskmaskinen.
- Gjutjärn. Stekpannor och kastruller av detta material ska absolut inte vara i diskmaskinen. Helst ska du inte heller använda diskmedel.
- Köksknivar. I diskmaskinen riskerar knivarna att rosta och kniveggen blir slö.
- Kristall. Kan förlora glans och bli grumliga.
- Etiketter. Glömmer du att ta bort en etikett innan du lägger prylen i diskmaskinen kan den fastna i maskinen.
- Termos. Kommer det in vatten mellan båda lagren förstörs isoleringsförmågan.
- Aluminium. Materialet blir lätt missfärgat i diskmaskinen.
- Koppar. Materialet oxiderar och blir missfärgad i maskinen.
"En av de värsta sakerna..."
De flesta skärbrädor av plast tål diskmaskin, men skärbrädor av trä ska man däremot vara försiktig med. Enligt Cervera ska man aldrig lägga en skärbräda av trä i diskmaskinen, då den kan gå sönder och falla isär.
Jostein Medhus, rådgivare inom mat och dryck på Kulinarisk Akademi, berättar för Klikk att man inte får glömma att torka den diskade skärbrädan ordentligt.
– En av de värsta sakerna man kan göra är att tvätta den och ställa en fuktig hylla ovanpå en annan hylla i lådan. Då blir det fukt mellan hyllorna, och det kan skapa en grogrund för bakterier, säger han till tidningen.
Man ska därför alltid lägga skärbrädan på tork innan man lägger in den i köksskåpen, vilket Livsmedelsverket också rekommenderar.
LÄS MER:







