Överläkaren: För mycket sex gör att spermierna inte hinner mogna

Det stämmer inte att mer sex ökar chansen att bli gravid – inte om man tänker logiskt, menar överläkaren som Familjeliv pratat med.

Mycket sex brukar vara en rekommendation till par som vill bli gravida.

Det är väl ingen som undgått att oskyddat sex är den bästa vägen till att bli gravid. Men teorierna kring hur mycket oskyddat sex som krävs för att ett barn ska bli till är desto fler.

Enligt György Csemiczky, överläkare vid Fertilitetsenheten på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, är en av de vanligaste missuppfattningarna att mycket sex ökar chanserna att bli gravid.

Läs mer: "Vi vill ha barn – men har ingen sexlust kvar" Sexologen svarar

Spermierna hinner inte med

– Det handlar inte om hur mycket sex man har eftersom spermier är en färskvara. Det tar 90 dagar för en spermie att mogna för att sedan kunna befrukta. Har man sex allt för ofta hinner inte spermierna gå igenom hela processen och då blir kvinnan inte gravid, säger han.

Hur ofta är då lagom?
– Egentligen är det bara att tänka logiskt. Var tredje dag plus minus en är lagom och bäst, säger György Csemiczky.

Istället kan de par som försöker bli med barn påverka på andra sätt.

– Man bör sluta röka, minska på alkoholkonsumtionen, leva hälsosamt och undvika olika virusinfektioner som klamydia, säger György Csemiczky.

Läs mer: Låg spermaproduktion – och 5 andra fertilitetsproblem hos män

Många myter om fertilitet

Dock är det många olika tips som ges i både tidningar och på nätet som inte alltid stämmer. Att varma bad, speciell kost och daglig stress skulle påverka fertiliteten stämmer inte, enligt György Csemiczky.

– Folk springer till akupunktörer och det finns många, till och med läkare, som rekommenderar olika metoder som inte stöds av seriös forskning. Jag tycker att man inte ska gå på sådana saker, säger han.

Att det skulle finnas några speciella samlagsställningar som skulle kunna påverka fertiliteten är han också mycket skeptisk till.

– Man ska kanske inte hålla på med några extrema saker men annars så ser jag inte hur det skulle kunna påverka fertiliteten, säger han.

Läs mer: 7 tips för att öka varandras sexlust – med mat

Fysiska problem i vägen

I regel säger läkare att par som vill bli gravida ska leva normalt och ha oskyddat sex i ett år. Därefter bör de söka hjälp och kolla upp vad den uteblivna graviditeten kan bero på.

– Det är väldigt mycket från fall till fall vad det rör sig om, men det handlar alltid om ett fysiskt problem när folk försökt att bli med barn inte lyckats, säger György Csemiczky.