Vad är skillnaden på parterapi och familjerådgivning?

Parterapeuten Gerd Elliot förklarar skillnaden på parterapi och familjerådgivning.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Familjelivs parterapeut Gerd Elliot har fått en fråga av en person som undrar vad som är skillnaden mellan parterapi och familjerådgivning. Här förklarar han skillnaden.

Läsarfråga: Vad är skillnaden mellan familjerådgivning och parterapi?

Hej!

Jag undrar vad skillnaden är mellan familjerådgivning och parterapi?

Jag inbillar mig att familjerådgivning är en enklare behandling, parsamtal med en tredje part, där rådgivaren kommer med små förändringsförslag. Jag tror att en familjerådgivare är beteendevetare och inte psykologer som försöker få paret att kommunicera.

Jag inbillar mig att parterapi går på djupet för att analysera vad som orsakar problemen i relationen. Paret får djupgående hjälp för att ta reda på varför relationen har gått i stå. Stämmer det?

Parterapeuten svarar:

Hej!

Roligt att du ställer den här frågan. Den är aktuell och intressant.

Familjerådgivning kallas den verksamhet som kommunerna är skyldiga att bedriva enligt Socialtjänstlagen. Den har som huvudsyfte att genom terapeutiska samtal hjälpa par med relationsproblem.

De som arbetar som familjerådgivare är oftast socionomer med vidareutbildning i psykoterapi. Många familjerådgivare har legitimation som psykoterapeuter, alltså en väldigt hög utbildning. Familjerådgivning kan betyda både enklare rådgivande samtal och längre bearbetande samtalsserier.

Parterapi är ett begrepp som börjar användas mer och mer. Det är inget skyddat begrepp utan kan egentligen betyda vad som helst. Det man skall vara mycket uppmärksam på när man söker parterapi är att kolla upp vilken utbildning terapeuten har.

Om man anlitar en legitimerad psykoterapeut är man garanterad att den personen har en avancerad utbildning. Det behöver dock inte betyda att den personen är specialiserad på parfrågor.

Jag tycker att det är viktigast att ta reda på inriktning och utbildningsnivå när man söker hjälp, oavsett var.

Hälsningar Gerd Elliot, parterapeut.