Tio tips för en säkrare vardag

Det finns mycket man kan göra för att förhindra en olycka. Sunt förnuft är a och o. Men införskaffa gärna barnsäkerhetshaspar så det inte går att öppna skåp, grindar mellan rum och trappor och klämskydd på dörrar. Lämna inga prylar framme – varken leksaker eller vuxenprylar som till exempel snusdosor som lätt kan bli kvar på vardagsrumsbordet. Ha definitivt inte ostadiga piedestaler framme som bär upp fina vaser, eller tunga skulpturer. Ni hör ju själva vart det kan leda. Giftfria blommor kan också vara viktigt, inte bara för barnet utan även för eventuella husdjurs skull. Eluttag ska vara petskyddade så att ditt barn inte kommer åt med fingrar eller redskap.

Det var några enkla men viktiga förebyggande åtgärder i hemmet. Nedan följer tio mer konkreta tips på åtgärder du bör ta vid på vanliga barnpassningsprodukter vi gärna införskaffar oss. Följ varje produkts instruktioner noga!

Babysitter
Välj en babysitter som är stabil och ordentligt bakåtlutad så att barnet kan vila ryggen och inte tippar i sidled eller framåt. Barnet ska vara ordentligt fastspänt i babysittern, men låt det inte sitta för länge – det är inte bra för ryggen. Sluta använda babysittern när ditt barn nått den maxvikt som tillverkaren har satt på produkten. Tänk på att aldrig ställa babysittern på bord eller på andra höga platser. Risken finns att ditt barn faller i golvet. Ställ inte heller babysittern på mjuka, instabila underlag som sängar eller soffor eftersom den kan välta.

Babylift
Kontrollera att remmarna sitter fast ordentligt så att de inte kan lossna när du bär barnet i liften. Bärremmarna ska inte ligga inuti babyliften när ditt barn ligger i den eftersom barnet riskerar att strypas om det trasslar in sig i remmarna.

Nappar och Napphållare
Dra i nappen innan du ger den till barnet, och byt ut den ofta. Kolla så att det inte finns bitmärken i sugdelen. Om du använder napphållare så ska bandet inte vara längre än 22 centimeter; det får inte finnas någon risk för att barnet får det runt halsen.

Nappflaskor
Var noga med ditt barns nappflaskor. Undvik att värma välling och barnmat
i nappflaskor och i förpackningar av plast. Kemiska ämnen kan läcka från plasten. Släng repiga nappflaskor och förpackningar, eftersom de också ökar risken för att skadliga ämnen läcker ut i maten.

Bärsele
Undvik att köpa en bärsele med för stora benöppningar. Är öppningarna för stora finns risk att barnet kan glida ut ur selen. Tänk också på att ditt barn behöver ordentligt stöd för huvudet innan det själv kan hålla huvudet upprätt.

Skötbord
Den säkraste skötplatsen för ditt barn är på golvet. Men ett skötbord ger en bättre arbetsställning för den som byter på barnet. Lämna aldrig ditt barn på skötbordet och håll alltid en hand på barnet så att det inte faller ner. Ditt barns utveckling går snabbt och plötsligt kan det göra rörelser som du inte är beredd på. När du köper ett skötbord – välj ett med höga kanter och med ordentlig skötyta. Var uppmärksam på att skötbädden inte är så hög att barnet kan rulla över skötbordskanten via skötbädden. Skötbädden ska även ligga kvar ordentligt på skötbordet och inte kunna glida iväg över kanten. Om du ändå väljer ett smalt skötbord med låga sidor så är det troligt att tillverkaren rekommenderar att skötbordet ska stå med ena långsidan in mot väggen och du som byter på barnet på den andra långsidan. Läs instruktionen noga.

Hög barnstol
Välj en barnstol som är stabil och som barnet inte kan klättra ur själv. En vanlig anledning till olyckor med höga barnstolar är att barnet sätter upp fötterna mot bordskanten och trycker ifrån så att stolen välter. Ett sätt att undvika sådana olyckor är att sätta fast stolen i bordet. Det finns särskilda ”ankare” att köpa för att koppla fast barnstolar. Ha alltid uppsikt över barnet så att det inte ställer sig upp i
stolen, tappar balansen och faller ur.

Barngrind
Använd barngrind både upptill och nedtill i trappor. Om du har en grind högst upp i en trappa är det extra viktigt att den är ordentligt fastsatt så att den inte kan lossna. Kontrollera regelbundet att skruvar och andra delar sitter fast och är åtdragna ordentligt.

Gåstol/lekstol
Om du köper en gåstol – se till att den är stabil och inte kan välta åt något håll. Gåstolar ska ha ett trappstopp som hindrar den från att åka ut över kanten på en trappa. Men låt ändå inte barn använda gåstol i anslutning till nedåtgående trappa utan trappgrind. Gåstolar kan orsaka svåra skador om ett barn åker nedför en trappa. Var medveten om att med en gåstol rör sig barnet mycket snabbare och når mycket högre än utan gåstol, vilket gör att riskerna ökar. Lämna därför aldrig barnet utan uppsikt i gåstolen.

Källa: Konsumentverket – Säkra barn, trygga föräldrar