Publicerad 4 December 2017

Fotograf:

Detta bör du undvika på julbordet när du är gravid

Som gravid kan det vara svårt att veta vad man bör undvika på julbordet. Du kan äta det mesta, men här är några saker att spara till nästa år.
Nu närmar sig julmaten mer och mer. Skinka, potatis, ost, gravad lax och julmust – det är många godsaker som vill ner och kalasa i magen. Men om du är gravid finns det julbordsklassiker som du borde vara försiktig med. Här är en lista på saker att undvika på julbordet om du är gravid.   

Vakuumförpackad rökt och gravad fisk 

Vakuumförpackad rökt och gravad fisk kan innehålla skadliga halter av bakterien listeria. Dessa produkter bör därför ätas inom en vecka efter förpackningsdagen.

Charkprodukter av olika slag 

Skivade charkprodukter av olika slag och patéer kan också innehålla skadliga halter av bakterien listeria om de har kylförvarats längre än en vecka. Om de skurits upp från hel bit precis innan servering går de däremot bra att äta.bra att äta.

Torkat kött (exempel parmaskinka och salami, samt kallrökt och gravat kött)

Torkat och kallrökt kött, som till exempel parmaskinka, medvurst och salami kan innehålla parasiten toxoplasma, men risken är mycket liten. Om du gör eget julbord kan du frysa in köttet/parmaskinkan/salamin i tre dygn innan du äter den. Då dör eventuella parasiter.

Halvmjuka och mjuka mögel- och kittostar

Mögel- och kittostar gjorda på både opastöriserad och pastöriserad mjölk kan i sällsynta fall innehålla skadliga halter av bakterien listeria. Hårdostar som man kan hyvla gjorda av opastöriserad eller pastöriserad mjölk går däremot bra att äta. Det gäller även bredbara färskostar i tråg och smältost på tub. All ost som har hettats upp, i till exempel gratäng eller sås, är också säker.

Kalla röror och patéer 

Kalla röror som innehåller rökt/gravad fisk, mögel- och kittost eller chark kan innehålla listeria och toxoplasma. Därför bör du undvika att äta dem när du är gravid.

Strömmingslåda och rullader 

Strömmingslåda och rullader är populärt på julbordet. Tyvärr innehåller strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken höga halter av miljögifterna dioxin och PCB. Det finns också några andra fiskar som kan vara bra att inte äta för ofta. Inlagd sill går däremot bra att äta eftersom sill till inläggningar oftast är fiskade i Atlanten. Läs mer om vilken fisk du kan äta när du är gravid på sidan om Kostråd för gravida

Källa: Livsmedelsverket

Foto: Johan Nilsson/TT, Shutterstock

Se i videon nedan: Stockholms 16 bästa julbord 2019
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Detta bör du undvika på julbordet när du är gravid
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll