Marsch mot mammadödligheten

Barnvagnsmarschen 2011. Foto: Carolina Hemlin

300 000 kvinnor dör varje år i samband med sin graviditet och förlossning - det stora flertalet i utvecklingsländerna. Minskad mödradödlighet är en del av FN millenniemål som ska vara uppnådda till 2015. Mödradödligheten ska då ha minskat med tre fjärdedelar, men det går trögt. Faktum är att delmål fem, att minska mödradödligheten, är de mål som går allra sämst.

Nu kan du vara med och hjälpa till, RFSU arrangerar för tredje året i rad en barnvagnsmarsch där man vill uppmärksamma politiker på att de måste prioritera frågan om minskad mödradödlighet. På hemsidan unitedforwomen.se som är en del av RFSU:s kampanj står det: ”RFSU och alla som går marschen kräver biståndsmedel till preventivmedel, sexualundervisning och säkra aborter ökar.”

Det är fem år kvar till att FN:s Millenniemål ska vara uppnådda 2015. Mycket
har hänt sedan år 2000 då 189 stycken stats- och regeringschefer gav sitt löfte i
New York, att halvera fattigdomen, hungern och ökad levnadsstandarden. Det är en lång väg kvar, 1,4 miljoner människor lever fortfarande i extrem fattigdom, det innebär att de lever på mindre än 1 dollar om dagen.

Afghanistan är ett av de värst drabbade länderna i världen av hög mödradödlighet. Där dör uppskattningsvis 25 000 kvinnor per år i samband med graviditet eller förlossnings. I hela världen uppskattas det till en kvinna per minut.På flera håll i världen har dock mödradödligheten minskat, mycket tack vara förbättrad hälsovård. Andelen förlossningar som sker i närvaro av utbildad sjukvårdspersonal har gått från 55 procent år 1990 till 65 procent år 2009.

Vill du vara med marschen går av stapeln på internationella kvinnodagen den 8 mars. Förra året visade 2000 personer på 19 orter i Sverige sitt stöd för kampen mot mödradödlighet. Hitta vilken marsch som är närmast dig på uniteforwomen.se.

Källa: Millenniemalen.nu och uniteforwomen.se

Diskutera barnvagnsmarschen