• Anonym (orolig!!)

    Dubbelslag på hjärtat hela tiden i över en vecka!!!

    Hej!

    Jag har fött barn för 10 dagar sedan, jag har haft dubbelslag/extraslag på hjärtat förrut i perioder, men då bara några dubbelslag då och då, sen har dom försvunnit.

    Igår åkte jag till akuten för att hjärtat slår extraslag 20 ggr per minut, alltså var 5:e slag, ibland ännu oftare.
    Jag fick ta massa prover och EKG och träffade en hjärtläkare.
    Han tyckte att det var lite mång extraslag för att var normalt och jag ska få göra arbets EKG och ultrsljud.

    Själv undrar jag om det har med allt som händer i kroppen att göra så här 10 dagar efter förlossning och amningen och allt.

    Även fast han har sagt att jag inte ska vara orolig i dagsläget så kan jag inte tänka på nåt annat och går hela tiden och känner efter.
    Men hjärtat hoppar där inne precis hela tiden så det är inte så lätt.

    Undra om någon annan har upplevt att ha så mycket dubbelslag under så lång tid?

  • Svar på tråden Dubbelslag på hjärtat hela tiden i över en vecka!!!
  • Anonym (HjärtSSK)

    God morgon alla!!

    Tilt: Oerhört bra beskrivet!!!!! Eloge till dig, kan tro att du är sköterska du med

    Funktionell bradykardi.....helt enkelt bradykardi.....när man tar ett EKG så kan man ha VES eller SVES i bigemeni, vartannat slag. EKG räknar då dessa slag som puls också så pulsen kan bli 80. Men eftersom framförallt VES inne håller mindre blodmängd så får kroppen mindre blod av ett VES ibland nästan inget alls, vilket innebär att den egentliga "pulsen med blod" är bara vartannat slag vilket blir 40 slag per minut......då har man bradykardi...fattar ni?

    Eftersom SVES kommer från förmaken så hinner förmaken fylla lite blod och skicka ner till kammaren innan det pumpas ut så då hinner kammaren oftast få lite mer blod än ett VES men inte fullt lika mycket som ett vanligt slag.

    Varför känner man ett uppehåll?
    När ni pratar om att hjärtat rättar sig själv så måste jag förtydliga lite:

    Dunk...Dunk...Dunk.Dunk.........Dunk...Dunk...

    Om det ser ut så här exempelvis..3 vanliga slag, ett tätt, paus, sen som vanligt igen.

    Slaget som kommer för tätt är ett extra slag (oftast SVES), som ibland inte känns (ibland känns det) på pulsen för att det innehåller för lite blod (känns som ett uppehåll i pulsen). Detta slaget har kommit av nån anledning, hjärtat kan vara extra retbart pga alkohol mm som ni tidigare läst. ALLA har detta.
    SEN rättar hjärtat sig själv genom att ta en kompensatorisk paus, innan nästa slag. Hjärtat har ju då fyllt sig med mycket mer blod än vanligt så det blir ett hårt slag som man brukar känna upp i halsen mm.

    VES kan komma lite mer varstanns..mellan två vanliga slag mm. Men det blir samma fenomen att man känner ett uppehåll i pulsen för att det kommer för lite mängd blod för att det ska kännas på pulsen.

    VT attacker är ofta ett tillstånd efter hjärtinfarkt mm. Men precis som med allt annat så kan man ha det fast man är frisk i övrigt. Nån enstaka gör ingenting om den är väldigt kort säg 4-5 slag. Men har man långa kan cirkulationen påverkas och man kan behöva behandla den. Återigen kan man behandla symtomatiskt om man tycker det är obehagligt.

    Jag har själv varit i en jobbig period när jag var hypokondrisk. Var totalt sönderstressad.....fick massa symtoom som jag trodde berodde på sjukdom.... Till slut insåg jag att allt handlade oom mitt kontrollbehov. Om en läkare sa att jag var ok så gick jag till en annan för att få det bekräftat. Men allt satt ju i mitt huvud! Jag fick massa symtom rent fysiskt för att jag var stressad...utslag....extraslag....bröstsmärta......diarré....sömnlöshet....ja mm mm.
    Ingen kunde hjälpa mig utom mig själv.....när tankarna kom att nåt var fel sa jag SLUTA till mig själv och tvingade mig att tänka på nåt annat. Jag beslutade mig för att ta vara på tiden man har, den kommer aldrig igen. Jag kände att det skulle vara förfärligt om jag "slösade" bort 5 år eller mer på att vara orolig när det egentligen inte var nåt farligt. Ville hellre ta vara på tiden man har här på jorden, för nån gång tar den ju slut och då vill jag ha levt så gott jag kunde.
    Efter ca 6 månader så hade jag lyckats vända helt på allt, men effekten kom direkt jag började.
    Tänker aldrig så nu längre, är inte orolig mm. Känns otroligt befriande. En tanke bara.....kanske hjälper nån av er.

    Men kroppen är förunderlig har jag märkt. Det finns ofta inte helt NORMALA ramar, framför allt inte när det gäller pulsen!
    Ibland an det vara hjärtat som signalerar att man ska ta det lugnare, ibland beror det inte på det, ibland på sjukdom, ibland inte. Man får helt enkelt acceptera att det kan vara så, fast man inte är sjuk. Likväl som att man kan vara trött fast man sovit.....hungrig fast man ätit....mm. Men det blir sån ångest när det har med hjärtat att göra för man har ju bara ett. Men det gäller att tvinga sig sjäv att lugna ner sig! Eller ta en behandling ett tag för att få känna att hjärtat kan lugna sig.....så kan man sluta med behandlingen sen....Men behandla ska man inte göra för nåt enstaka slag ibland utan detta är för de som lider av extraslagen.

    oj oj vad långt det blev!

    Mvh SSK

  • Anonym (HjärtSSK)

    Sannispannisen: Dubbelslag är folktal för extraslag, samma sak med andra ord.

    När man svimmar så har man långa RR intervaller....alltså långa uppehåll mellan varje slag. Då pratar vi 3,2 sekunder och mer. Man svimmar inte av 3,2 sekunder men vår granskningsgräns börjar där. Kanske runt 4,5 sekunder och mer kan man börja känna av det. Jag har haft patienter med 7 sekunders uppehåll som inte svimmat heller så alla är olika.
    Men vid RR så talar man om uppehåll mellan slag, inkluderat extraslag. Så om man har ett extra slag så räknar man från extraslaget.....men de jag har sett som har långa RR så är det mellan två helst vanliga slag.. Dunk...Dunk...................Dunk....Dunk

    Man kan även bli medvetandepåverkad av extremt hög frekvens men då pratar vi kanske runt 200 och mer.
    Även av extrem bradykardi kan man svimma så klart...

    Extraslag har ingen speciell funktionell funktion mig veteligt.

    Sin Tilt sa så kan man inte se rytmstörningar på EKG om de inte händer just då. Då behövs långtids EKG nåt dygn.
    Men om man känner av yrsel i samband med dessa obehagliga slag så ska man absolut be om ett sånt. För blir man yr pga pulsen så är det nästan alltid läge att behandla! Olika behandling beroende på vad det beror på. men sen så kan man ju naturligtvis bli yr av andra orsaker, men om man misstänker att det kommer från hjärat så ska det utredas! Och svimmar man ska man VERKLIGEN kolla upp det! Och sen kan man ju svimma av andra anledningar....te xpga blodtrycket om man blir yr när man ställer sig upp osv....då behöver man inte kolla med R test för då beror det ju på blodtrycket.......men det där bedömer alltid läkaren.

  • Anonym (HjärtSSK)

    Shinna: UKG vet jag inte vad du menar? menar du Ultraljud? UL

    På EKG kan man se tecken på hjärtinfarkt men det tror jag inte att du haft. men om man har mcyket frekventa VES som man inte haft förut så brukar vi göra ett ultraljud för att se hur hjärtat mår. Om man kan hitta nån sjukdom som förklarar extraslagen. Har du fått göra det?
    med frekventa kan vi ju mena lite olika...men säg 10 per minut. Hur många hade du? vet du det?

    Sannispannisen: Om du kände av dina dunk dunk efter varandra på pulsen hade du förmodligen en SVT snutt....supraventrikulär takykardi. Kan kort förklaras som att förmaken skickar ut snabba slag efetr varann.....blir i princip som extraslag efter varann. också väldigt vanligt och ofarligt.
    Känner du dock att hjärtat vibrerar utan att känna puls är orsaken troligare VT snutt.

    Men nu antar jag bara utifrån erfarenhet....enbart EKG övervakning kan säkert säga vad det är.

  • Anonym (orolig!!)

    SSK, verkligen snällt av dig att förklara för oss oroliga, gulligt av dig!

    Jag undrar om jag har både VES och SVES, oftast har jag det där uppehållet på pulsen, men nu på senare så känner jag ibland av pulsslaget i uppehållet väldigt svag eller ibland 3 jättesnabba svaga efter varandra, sen återligen det vanliga.

    Jag har kommit lite till det stadiet ibland att jag blir förbannad istället för rädd när jag känner extraslagen.
    Nu har jag precis varit ute i regn och blåst och promenerat med barnvagnen 1 tim i ganska skapligt tempo.
    Jag känner aldig av nåt kontigt när jag är ute och promenerar, blir inte speciellt andfådd heller, känns som om jag skulle kunna gå hur långt som helst.
    Funderar så smått på att ta en joggingtur snart, ska vänta tills jag varit på efterkontroll på MVC först.

    DEt är bara det att jag inte tycker om att hjärtat slår så mycket extraslag när jag kommer hem efter lite motion och sätter mig och vilar, det förstör liksom allt.

    Oj, det blev långt igen

  • Anonym (orolig!!)

    Hypokondrisk är nog det minsta jag kan kalla mig
    Jag har alltid varit lite så, men ibland har jag precis som du SSK bestämt mig för att sluta, ingen annan än jag själv kan göra något åt det.
    Men det är som du säger, hjärtat framkallar så mycket ångest, då är det så svårt att tänka så.
    Särskilt när inte extraslagen försvinner någon gång

    Men det kanske är något som kan försvinna över en natt bara sådär?

  • Anonym (orolig!!)

    INTE kan försvinna över en natt, skulle det stå.....

  • vadskajaghetadå

    vad duktig du är sköterskan

    jag får se hur länge jag går innan jag kollar upp detta, först ska jag sluta med linssoppan som gör min mage ovanligt gasigGenerad har verkligen märkt ett samband med det och dubbelslagen, samt stress, somnar i regel nu under semestern c.A mellan 03-04, har som tur är en morgontrött son med och en pappa hemma med.

    dricker väääldigt mycket espresso med en skvätt mjölk i (så det är inte helt uberstarkt)

    minskar jag ner på dessa och detta fortsätter går jag och kollar upp så det inte ligger nåt bakom, men både min mamma, mormor och farmor har haft dessa sen dom var unga tyvärr, och jag är lika hispig som dom

    tack för all info!


  • vadskajaghetadå

    (dte är så jag oftast har, som ag sitter nu med datorn i sängen och i skräddarställning med gasig mage blir det värre *skylla mig själv*
    men då gör hjärtat uppehåll, för att sen som ni säger, nästa slag bli mer påtagligt, och ibland kan detta hålla i sig, antingen till jag byter ställnng eller fiser eller går ivägGenerad


  • Anonym (HjärtSSK)

    Trådstart: Tyvärr finns det inga självklara svar. ibland kan Ves kännas svagt också, men vanligast är att de inte känns alls på pulsen. Men det kan vara det du har men det kan likaväl vara SVES. Men SVes känns alltid litegrann iallafall. Om man har ett extraslag som absolut inte känns är det VES. jag har då aldrig sett nåt annat.
    Vanligt att man har båda typer faktiskt.
    Och det är inte så vanligt att de försvinner över en natt om man inte har behandling förståss

    Sannispannis: Jag hoppas jag är duktig, har arbetat med hjärtpatienter i 7 år så fattas väl bara annat *skratt*
    ag tolkar EKG varje dag och hjärtövervakning dygnet runt.....så jag borde vara kompetent. men sen kan man ju inte allt för det.....ju mer man lär sig ju mer förstår man att man inte kunnat så mycket egentligen......

    Se till att ha tillräckligt med vätska i kroppen också. Jag får mer extraslag om jag druckit dåligt ... kan ej för klara varför men så är det.

    Kikar ini med jämna mellanrum och kikar om jag ska svara på nåt.

  • Anonym (Sara)

    Hoppar på tråden jag med

    Jag har också extra slag sen en månad tillbaka ungefär. Jag stressar upp mig och tror att jag ska "trila av pinnen" på kuppen när hjärtat börjar hoppa

    Jag har varit på VC och tagit prover för både det ena och det andra samt ett EKG och tydligen så var det inget att oroa sig över om jag inte börjar känna mig svimfärdig. Jag tycker att extra slagen har lugnat ner sig men nu känns det mer som hjärtat vibrerar till då o då eller som om jag hade "spasmer" eller ryckningar runt det Usch...det är så jobbigt det här, jag mår verkligen dåligt av det, har till och med börjat få dödsångest när det hoppar till i bröstet på mig...

    Mina hjärtdarrningar och hoppningar blir INTE värre vid ansträngning utan dom kommer som från ingenstans när jag tar det lugnt

Svar på tråden Dubbelslag på hjärtat hela tiden i över en vecka!!!