• Anonym (orolig!!)

    Dubbelslag på hjärtat hela tiden i över en vecka!!!

    Hej!

    Jag har fött barn för 10 dagar sedan, jag har haft dubbelslag/extraslag på hjärtat förrut i perioder, men då bara några dubbelslag då och då, sen har dom försvunnit.

    Igår åkte jag till akuten för att hjärtat slår extraslag 20 ggr per minut, alltså var 5:e slag, ibland ännu oftare.
    Jag fick ta massa prover och EKG och träffade en hjärtläkare.
    Han tyckte att det var lite mång extraslag för att var normalt och jag ska få göra arbets EKG och ultrsljud.

    Själv undrar jag om det har med allt som händer i kroppen att göra så här 10 dagar efter förlossning och amningen och allt.

    Även fast han har sagt att jag inte ska vara orolig i dagsläget så kan jag inte tänka på nåt annat och går hela tiden och känner efter.
    Men hjärtat hoppar där inne precis hela tiden så det är inte så lätt.

    Undra om någon annan har upplevt att ha så mycket dubbelslag under så lång tid?

  • Svar på tråden Dubbelslag på hjärtat hela tiden i över en vecka!!!
  • Esterella

    Kolla aldrig pulsen, försök att tänka på annat. Jag var så när mina ex var som värst, kollade pulsen jämt och på så sätt så kunde jag aldrig släppa tanken på dem. Jag har nyss haft en period igen med ex, den varade ca 2 veckor och håller på att lugna ner sig. Jag kopplar ihop det med stress, hormoner (äl brukar vara lite jobbigare) och bubblig mage. Jag får på av mina ex, då blir det ännu mer ex och pulsen slår hårdare och jag känner av exen mer och blir ännu räddare = ond cirkel.


    Cogito, ergo sum
  • Anonym (orolig!!)

    Estrella. usch ja! Att jag inte kan låta bli.
    Varje dag tänker jag, att från och med nu ska jag inte känna på pulsen, så gör jag det ändå!
    För igentligen spelar det ingen roll vad som händer där inne, det är inget jag ska bry mig om eftersom inte det går att ta bort ändå.
    Och så när jag känner att den hoppar över vartannat slag så känner jag också hur paniken kommer.
    Hade du resis som jag, att det höll på varenda minut hela tiden längre perioder?
    Hur länge höll det på i så fall innan det lugnade sig?

    Ibland känns det som om hjärtat håller på att hoppa ur bröstet och då måste jag såklart känna efter och då slår järtat lugnt, då är det säkert magen som spökar.

  • Anonym

    Hej!
    så hade jag med det innan, dock ingen graviditet.
    det kan vara tecken på reflux, då kan hjärtat slå extra slag. Får du det ståendes eller liggandes? Ligger du ner så kan det vara reflux, magsyra som läcker in i lungorna. Så vardet på mig, jag trodde med att det var ngt med hjärtat , men det var det som tur var inte :)
    Lycka till, hoppas att du blir bättre!

  • ondella

    Jag går fortfarande och funderar över om man kan ha ångest och vara stressad UTAN att ha en aning om det??
    Vi är flera i familjen(syrran,mamma,morbror och morfar)som har/haft liknande symptom som mig.Och att alla de skulle ha ångest verkar för mig konstigt...
    SSK,finns det en ärftlig faktor också?

  • Tilt

    Hejsan tråden. Extraslag är ju ett hjärteämne här.
    Kan berätta min historia.

    Jag har väl alltid tagit mig för lite väl mycket saker och hamnat i knepiga sitsar då jag inte hunnit med allting som jag "lovat". När jag var 19 år så bröt panikångesten ut (är 31 nu).
    Tog mig ur den och lugnade ner mig, men hamnade tillbaka i spiralen igen för ca 2 år sedan. Då började jag få extraslag, mest när jag hade suttit uppe sena nätter och skulle gå å lägga mig.

    Ibörjan tyckte jag bara det var jobbigt och reagerade inte så mycket på dom, senare började jag dock tänka på vad det var som hände i bröstet iaf. Utav att jag började tänka så föddes även en hjärnojja med kontrollbehov.

    Så nu var det stress, sena nätter, dålig kost och hjärtnojja. Detta urartade helt för ungefär 1.5 år sedan och jag började få extraslag dygnet om, ständigt. Då menar jag ständigt. Varannat slag (bigemini kallas det)flera gånger om dagen. När jag inte hade bigemini så hade jag vanliga extraslag, allt från var 3e till var 10nde ungefär. Detta gjorde mig självklart ännu mer nevös.

    Kollade upp mig senare med ekg, arbtetsekg, holter (7dagars ekg) och ultraljud. Visst hittade dom extraslag, mängder mängder med extraslag. Fick sedan ett besked om att det i alla fall var ofarliga extraslag men väldigt rikligt.
    Blev erbjuden betablockare, men eftersom läkaren sa att det var ofarligt och jag skulle ta tabletterna bara för å minska obehaget så skippade jag det.

    Nu har det gått ca 1år sen alla tester och jag har fortfarande rikligt med extraslag vid vissa tillfällen (speciellt stress och när jag haft extremt dåligt med sömn och kost.) Läkarna säger att "det där har du säkerligen alltid haft men inte känt av det. Det är bara det att det blivit lite fler".

    Men... senaste tiden nu så har jag verkligen lugnat ner mig. Jag har nästan ingen ångest alls över att jag ska vara hjärtsjuk eller liknande, extraslagen har försvunnit normala dagar och kommer bara när nått är helt uppåt väggarna.

    Stress är den absolut största orsaken till mina extraslag, det har jag fått bevisat för mig gång på gång.

    Det jag har lärt mig av detta är att kroppen försöker tala om på detta sätt att det är dags å lugna ner sig. Dumt sätt kan man tänka eftersom jag blev stressad utav det, men det är väldigt sant.

    Som någon skrev här angående kost är det en väldigt stor anledning till dessa extraslag.
    Även saker som socker, koffein, rökning mm är bidragande. Oftast indirekt eftersom allt det påverkar att man blir stressade.

    Mitt bästa tips är så enkelt som att acceptera era strul (när ni har blivit uppkollade såklart)
    Även om det "inte går" att acceptera det så kämpa vidare med det. För går man känner på pulsen och helatiden har kontrollbehov över funktionerna i kroppen, ja då blir det aldrig bättre helt enkelt.
    Så djupa andetag, tro på era läkare, ta det lugnt! Men framförallt, sköt om er och era livssituationer. Är det saker ni inte trivs med? Saker som är pressande? Försök att ändra på dom så gott det går.
    Ganska "självklara" råd, men det är dom bästa.

    Vet att det är väldigt svårt, men det går, jag lovar. Acceptans är i alla fall det första som funkade på mig.

    Gilla era hjärtan, dom slår ju i alla fall : -)

  • Tilt
    ondella skrev 2007-08-26 20:28:31 följande:
    Jag går fortfarande och funderar över om man kan ha ångest och vara stressad UTAN att ha en aning om det??Vi är flera i familjen(syrran,mamma,morbror och morfar)som har/haft liknande symptom som mig.Och att alla de skulle ha ångest verkar för mig konstigt...SSK,finns det en ärftlig faktor också?
    Det behöver inte alls vara en reaktion på stress, det är såhär på vissa människor. Min pappa har också ganska mycket extraslag. Han är inte mer stressad än någon annan och har inte haft några tendenser till ångest. Det är alltså inte alls säkert det beror på stress.

    Jag har en kompis som hade bigemini (extraslag varannat slag) utan att han ens visste om det när vi tog ekg på mönstringen.
    Han blev undersökt och uppkollad, inga "fel" hittades och han var aldrig speciellt stressad runt den tidpunkten heller och inte heller ångestdrabbad.

    Angående extraslag och ärftlighet så verkar det ju vara ganska mycket som tyder på det. Många i din situation med föräldrar som även dom har mycket extraslag, men som du själv skrev, SSK får nog svara på det där mer vetenskapliga.
  • Mira26

    Ts: Kanske har frågat förut men dricker du kaffe och övriga koffeindrycker ?
    Tycker i så fall det är vårt att testa att utesluta.
    Numera dricker jag grönt te (hur tråkigt som hellst men vad gör man inte)

    Finns även avslappnings cd att köpa på apoteket som kan vara bra att prova på, vet att det kan vara svårt att hitta tiden till sånt men även om det blir sällan så är det bättre än inget.

    Har du tänkt på hur du andas ?
    Ytligt högt upp i bröstet eller med magen ??

    När jag mådde som sämst för ett par år sedan så fick jag diagnosen "inre stress".... ¨
    Alltså en stress som inte behöver synas på utsidan eller kännas men ändå finnas där omdevetet.

  • Shinna
    Anonym (orolig!!) skrev 2007-07-22 12:38:49 följande:
    Hej!Jag har fött barn för 10 dagar sedan, jag har haft dubbelslag/extraslag på hjärtat förrut i perioder, men då bara några dubbelslag då och då, sen har dom försvunnit.Igår åkte jag till akuten för att hjärtat slår extraslag 20 ggr per minut, alltså var 5:e slag, ibland ännu oftare.Jag fick ta massa prover och EKG och träffade en hjärtläkare.Han tyckte att det var lite mång extraslag för att var normalt och jag ska få göra arbets EKG och ultrsljud.Själv undrar jag om det har med allt som händer i kroppen att göra så här 10 dagar efter förlossning och amningen och allt.Även fast han har sagt att jag inte ska vara orolig i dagsläget så kan jag inte tänka på nåt annat och går hela tiden och känner efter.Men hjärtat hoppar där inne precis hela tiden så det är inte så lätt.Undra om någon annan har upplevt att ha så mycket dubbelslag under så lång tid?
    Hej Ts....har precis som du...fast troligtvis ännu mer extraslag än vart 5:de slag....har skapat en tråd här på fl om extraslag. finns bland väntar barn trådarna och under mammakroppen Själv kunde jag mkt väl få ett och annat extraslag innan jag blev gravid...någon gång då och då....men sedan vecka 13 i min graviditet så fick jag det dagligen och väldigt många per dag....jätteobehagligt,
    Har gått igenom ett X antal utredningar under tiden jag varit gravid då jag mått fruktansvärt dåligt över detta , men både ultraljud, 24-timmars-ekg, arbetsprov, långtids-ekg visade att det inte var någon fara, men att jag hade just väldigt många extraslag...enligt kardiologen jag går till så är detta fenomen väldigt vanligt både bland gravida och icke gravida kvinnor....och allt som oftast inget farligt finns dock medicinering att få om man lider väldigt av det....själv ska jag börja äta beta-blockerare efter min graviditet om detta fortsätter...skriv gärna till mig i min gästbok om det är något du undrar över....försök att inte vara orolig ..vet att det är skitsvårt ...kram på dig
  • Anonym (orolig!!)

    Tilt, tack för din historia, jag känner igen mig väl.
    För mig kom det isamband med att vi fick vår son i juli, dte är vårt 3:e barn, en liten sladdis

    Jag försöker tro att detta beror på att jag för det första var väldigt stressad och orolig inför förlossningen och bara den är väl en väldig ansträgning för kroppen och hormonerna får säkert en rejäl kick.
    Nu går jag och oroar mig att det ska hända mig något när jag är ensam med minstingen.
    Det skapar ångest och oro.

    Jag ska verkligen försöka ta till mig det du och Estrella skriver, det är ju bara jag själv som kan låta bli att känna efter på pulsen hela tiden.
    Jag vill också helst slippa medicin, särskilt nu när jag ammar, fast jag vet att man kan ta tex Inderal ändå.
    På tisdag får jag slutsvaret på mitt UL och arb-ekg, det är 2 v sedan jag gjorde undersökningarna så man tycker ju att dom skulle ha höst av sig om det var npgon fara.
    Nu håller jag tummarna för att allt visar sig helt ofarligt och att jag trots detta har ett friskt hjärta.

    Problemet med mig är ju också att jag suttit och läst på nätet om detta problem och ser bara det som är farligt
    Jag har förmodligen VES och inte SVES som verkar vara det vanligaste och nästan alltid godartat, även VES är det hos i övrigt friska personer, men det står så mycket annat som kan bero på VES.
    Jag har läst att om man har 3 eller fler VES irad är det livsfara.
    Och när jag gjorde mitt arb-ekg fick jag två tillfällen med 3 efter varandra när pulsen skulle gå ner efteråt.
    Men hjärtläkaren på plats som tittade på ekg:t viftade bara med handen och sa äh det där gör inget.
    Men dom ser väl hur det ser ut när det är ofarligt eller inte.

    Ni hör ju, jag ställer till det så mycket, hypkondriker kanske det kallas med andra ord

    Tack för alla inlägg, det hjälper faktiskt att läsa att man inte är ensam.

    Ska tillägga att min mamma har också extraslag ibland och min pappa har likadan puls som mig om jag känner efter på honom, min mamma sa att jag skulle det, för när hon kände på min så sa hon att pappa har likadant.
    Båda är frisk som nötkärnor och motionerar för fullt.
    Dom känner nog inte efter som jag gör.

    TACK alla ni!

  • Shinna
    Anonym skrev 2007-08-26 20:23:36 följande:
    Hej!så hade jag med det innan, dock ingen graviditet.det kan vara tecken på reflux, då kan hjärtat slå extra slag. Får du det ståendes eller liggandes? Ligger du ner så kan det vara reflux, magsyra som läcker in i lungorna. Så vardet på mig, jag trodde med att det var ngt med hjärtat , men det var det som tur var inte :)Lycka till, hoppas att du blir bättre!
    sådär är det ofta för mig....kan det kanske vara reflux då? vad gör man isåfall åt det saken?
Svar på tråden Dubbelslag på hjärtat hela tiden i över en vecka!!!