Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Svar på #57
    Glass skrev 2008-12-24 03:57:11 följande:
    Var på varbergs sjukhus idag. De verkar himla bra där nere!De navlar av sent om det inte är något akut med barnet. Tog inte upp frågan om akutvård på rummet och sånt... var rätt trött efter ett par timmar i ullared och shopping där
  • abuelita
    Svar på #59
    Hej Chewie!
    Ja det där låter ju faktiskt som ett mellanting . Men det har visat sig många gånger här i trådarna om avnavling att bm på mvc inte har någon koll på hur avnavlingsrutinerna är på det aktuella sjukhuset, utan svarar något som faktiskt inte stämmer. Man kan t.o.m. få olika svar från olika personer på förlossningen. Så det är viktigt att ta reda på ordentligt hur det verkligen ligger till, och vara tydlig i förlossningsbrevet med att navelsträngen ska få pulsera färdigt helt och hållet innan avklampning (och att pappan tar ansvar för att det verkligen blir så ).

    Här är ett skräckexempel: ( inlägg 1008 sid 101 i den här tråden www.familjeliv.se/Forum-2-13/m36407096-101.html ) :

    ? Nu ska ni få höra något så ni sätter kaffet i halsen!
    Jag var hos min barnmorska idag och fick redan på något väldigt konstigt. Jag har tidigare tagit upp detta med sen avnavling med henne. Hon har inte jobbat på förlossningen på väldigt länge så hon svarade att det tillämpar de på SÄS Borås där jag ska föda.
    Men efter vissa indikationer på att det inte var så ringde hon till förlossningen på SÄS och frågade. Vet ni vad barnmorskan på SÄS sa!?
    - Vi har tillämpat tidig avnavling under tio års tid och planerar att fortsätta med det om patienten inte särskilt ber om sen avnavling!
    Vidare informerar hon min BM om att så länge hennes gravida inte frågar om sen avnavling så får hon inte informera de blivande mammorna om det positiva med sen avnavling och att de har rätten att be om det på förlossningen!
    SKANDAL!?

    I ditt fall är det även viktigt att ta reda på hur de tar prov på navelsträngsblod i Teddy-studien.
    I Selma-studien togs det genom tidig avnavling först, vad jag har förstått , men inte nu längre.
    På sidan 36 i den här tråden www.familjeliv.se/Halsa/Forum-2-13/m36407096-36.html
    kan du läsa om hur prov på navelsträngsblod numera tas i Selma-studien.

    Jag gillar inte det här som din bm sa : ?de låter barnet komma ut, skrika till och ta de första andetagen sen får de en sista push av blodet sen klampar de. ?
    Det här tyder på att de inte vet någonting om bonding ( se den här videon

    ) och att de inte vet att den där ?sista pushen ? är ca 1 deciliter, alltså motsvarande ca 2 liter för en vuxen (förlorar man det är det akut blodförlust) , och att det blodet försörjer barnet med syre medan det pulserar över, plus att det innehåller viktiga stamceller som ska skydda barnet mor sjukdomar..
  • abuelita

    Hej Tillymilly!
    Jag är rätt säker på att det var avklampning före första andetaget som gällde i Linköping när din son föddes, tyvärr, och att de dessutom fortsätter med det nu efter att det kommit nationella riktlinjer .

    Min egen gissning är det beror på att det är ett universitetssjukhus och att det finns många forskare där som vill ha blodfyllda moderkakor.

    Så tråkigt att de slavarde med blodprovet.
    Det kan tas från pulserande navelsträng.

  • abuelita

    Cyberdansken skrev 2008-12-26 12:12:20 följande:


    Så har jag skrivit till sjukvårdsnämnd 8, dom ansvariga vid SÄS och frågat dom om dom vet att deras BM på förlossningen förbjuder BM på BVC att informera patienterna om deras rättigheter.Får se om det hjälper, annars kanske det kan bli en artikel i BT.Andre som vill hjälpa med SÄS så finns alla uppgifter och emailadresser här: sas.vgregion.se/sv/Sodra-Alvsborgs-Sjukhus/Om.../
    Kanonbra Cyberdansken!!
    Jag har nu också vässat pennan (igen ). Hoppas fler gör det, för ju fler desto bättre.

    De här adresserna kanske också kan vara av värde.
    nyheter@gp.se
    redaktionen@bt.se
  • abuelita

    planeraren skrev 2008-12-26 12:34:59 följande:


    CyberdanskenHan är informerad och delaktig i beslutet men inte en tiondel så "tuff" som jag är. Skulle en barnmorska börja argumentera så skulle han nog få svårt att inte ge med sig. I normalt tillstånd skulle jag aldrig vika mig men jag är rädd att jag kommer ha för ont eller vara för fokuserad på att föda för att orka ta diskussionen om det skulle bli problem. Och så tycker jag att det är fånigt att man över huvud taget ska behöva oroa sig över en så självklar sak som medbestämmanderätten i det här fallet.Vart mailade du? Och vem är det som ansvarar för sånahär frågor?
    Nej man ska verkligen inte behöva oroa sig för att förlossningspersonalen inte följer nationella riktlinjer, WHO´s rekommendationer och Hälso-och sjukvårdslagen, i synnerhet inte när man är mitt uppe i barnafödandet . Har du funderat på att ha en Doula med?
    www.doula.nu/

    Och känner du till En-Bra-Start och Födelsehuset i Göteborg?
    enbrastart.se/
    www.fodelsehuset.se/

    Alla har förstås inte råd med den doula. Själv har jag många gånger varit med som stödperson på vänners och släktingars förlossningar (även på min dotters). Har du funderat på om du har någon i släkten eller vänskapskretsen som du skulle vilja ha med dig, någon som skulle kunna vakta navelsträngen m.m.?
  • abuelita

    abuelita skrev 2008-12-26 13:25:23 följande:


    Cyberdansken skrev 2008-12-26 12:12:20 följande:
    Kanonbra Cyberdansken!! Jag har nu också vässat pennan (igen ). Hoppas fler gör det, för ju fler desto bättre.De här adresserna kanske också kan vara av värde. nyheter@gp.seredaktionen@bt.se
    Till er som funderar på skriva. Att bifoga dokumentet i inlägg nr 2 tycker jag är en bra idé. Och till förlossningskliniken tycker jag även det här borde skickas med
    www.birth-brain-injury.org/consent.htm , och be dem skriva under det.

    Och ni som tycker det här känns jobbigt kanske har någon auktoritär person i er närhet, de blivande mor/farföräldrarna kanske, som skulle kunna ta den här diskussionen med förlossningschefen? Kan faktiskt tänka mig att de flesta mor/farföräldrar gärna skulle ta på sig den biten om de bara blev invigda i det här.
  • abuelita

    Följer ni den intressanta diskussionen i den här tråden om hemförlossning?
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m38053425.html

    Just nu förfasas jag över att en bm missade att halva moderkakan var kvar i livmodern - och där blev den kvar i hela sex veckor !!! - plus en hel del annat som denna mamma och barn blev utsatta för. Läs hennes egen berättelse inlägg 144 och 164.

    Läs även inlägg 58 på sidan 6
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m38053425-6.html. Om alla pappor var som den pappan så skulle nog fler kvinnor kunna känna sig trygga att föda på sjukhus.

  • abuelita

    Apropå doula, so jag skrev om i inlägg 72, känner ni till Doulaeffekten?

    "Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

    Med en doula minskar:
    · antalet kejsarsnitt med 50%
    · förlossningens längd med 25%
    · behovet av medicinsk smärtlindring med 30%
    · önskemål om ryggbedövning med 60%
    Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse."
    Th Doula Book", M H Klaus, J H Kennell & P H Klaus, 2003

  • abuelita

    Chewie skrev 2008-12-27 07:36:56 följande:


    Svar på #60Tack för svaret!Jag ska verkligen säga till att jag vill ha sen avnavling när jag är inne på förlossningen, men det hade varit skönt att veta innan om man måste stå på sig eller om det redan är sen avnavling som gäller där.Teddystudien är ju inget men behöver va med i, så vill de klampa tidigt pga det så vill jag inte vara med. Men kan man inte ta provet i navelsträngen medans den pulserar klart? Selmastudien tog de av resterna i moderkakan då efter att det pulserat klart?
    Du skriver väl in det i förlossningsbrevet också? Viktigt att inviga pappan (eller annnan medföljare) också så att han kan ta ansvar för att navelsträngen inte blir avklampad innan den slutat pulsera. Det här ska inte du behöva tänka på - du ska ju föda barn.

    Jag vet faktiskt inte om det går att ta de prover de behöver för Teddy-studien från pulserande navelsträng, men så här gör de i Selma-studien:
    "De prover som tas från navelsträngen tas inte med klampning eller tidig avnavling då vi inte är beroende av att blodet skall vara extra cellrikt, syresatt eller ha ett visst pH-värde. Provet tas efter att pulsationerna i navelsträngen upphört och barnet fått sin naturliga transfusion. Detta är standard för sen avnavling som följs vid Karlstads BB. Navelsträngen klipps av precis som vid en vanlig förlossning men en peang sitter kvar på strängen från moderkakan. Med en vanlig vaccutainerrör tas blod från den kvarvarande navelsträngen, det går ofta att få ut 18 ml som efter centrifugering ger 9 ml serum. Går det inte att få ut så mycket blod så sparar vi det som vi får. Det upp till barnmorskan att avgöra om det går att ta ett prov eller inte. Sjukvårdens behov och barnets omedelbara hälsa kommer alltid före eventuella forskningsprover och därför kommer det sannolikt vara sällsynt att det går att ta navelsträngsblod från prematura barn inom ramen för vår studie. "
  • abuelita

    planeraren skrev 2008-12-26 20:27:06 följande:


    abuelita De som känner att det passar bra med en doula tror jag har jättemycket positiv hjälp av det. Jag önskar nästan att jag var en av de människorna för jag är övertygad om att en doula kan tillföra mycket gott. Men jag tror att det finns en typ av människor (däribland jag själv) som helt enkelt aldrig skulle kunna tänka sig att släppa in en relativt främmande människa (även om man träffas innan såklart!) i en så intim situation som en förlossning. Det räcker med att man träffar barnmorskor och undersköterskor som man lämnar över sitt liv till tycker jag haha (OT!!).
    Jag hoppas ingen tar det som att jag försöker pådyvla er doulor här. Det är bara för att ?doulaeffekten? ligger mig själv så varmt om hjärtat som jag tar upp det lite då och då här i trådarna. Jag startade även en doulatråd här på FL för ett år sen.
    Självklart ska man bara anlita en doula om man känner ett behov av det, så då är det ju inte aktuellt i ditt fall..

    ABC-kliniker , vilket jag också varmt förespråkar, har samma barnmorskor på mvc som på förlossningen, och där kan jag tänka mig att det inte finns samma behov av doulor. Vitsen med en doula är ju att man ska lära känna henne redan under graviditeten så att hon känns som ett tryggt stöd till skillnad från de vilt främmande människor man träffar när man kommer in till förlossningen, som dessutom kan bytas ut mot nya främmande personer under förlossningens gång.

    Jag tror, utan att egentligen veta, att en av de främsta anledningarna till pappornas frånvaro här i trådarna om graviditet och förlossning är att de helt enkelt har förlossningsskräck. Och när man själv skulle behöva stöd är det förstås inte så lätt att vara stöd för sin partner . En doula kan därför vara till hjälp för många par, både under graviditeten och förlossningen.
    Här är ett par artiklar:
    sydsvenskan.se/inpalivet/article279754/Doula-fick-pappa-att-vaga-narvara.html
    www.aftonbladet.se/wendela/barn/article3796208.ab
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)