Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    lejone skrev 2008-12-27 17:16:14 följande:


    Alltså jag måste fråga: Finns det någon som fött och fått sitt beslut, sen avnavling, respekterat utan att behöva bita i med näbbar o klor?
    Ja det har faktiskt de flesta fått. På vissa sjukhus har det dock varit svårare, främst på SÄS i Borås, enligt rapporter här i trådarna om avnavling.
  • abuelita

    lejone skrev 2008-12-27 18:09:48 följande:


    Ja gud... Det känns lite bättre. Att det ens ska vara en sak att diskutera! helt otroligt tycker jag. Min kropp och mitt barn. Punkt kan jag tycka.Jag har allt lite ångest. Vi ska ju föda hemma sen men om det nu skulle bli så att det blir aktuellt med en sjhförl så gäller det ju att vara beredd på att man får fajtas för det man vill ha. Kanske hade det varit bättre att inte läsa på alls?
    Nej det är klart det måste vara bra att vara så påläst som möjligt. Då kan man dessutom ge svar på tal och blir inte överkörd så lätt.
    Enligt en tidigare rapport här i tråden så ska KSS sluta med tidig avnavling inom kort. Så de har förhoppningsvis redan slutat med det när det blir dags för dig att föda.
  • abuelita

    lejone skrev 2008-12-27 18:51:04 följande:


    Jag vet jag gjorde föratt visa att jag var lite skämtsam.
    Förstod det
  • abuelita
    Pelargonen skrev 2008-12-28 22:05:38 följande:
    Jag läste i den artikel som länkas till i TS. Där står det att barnet ska ligga under placentanivå i 30 sekunder. I praktiken innebär det att man måste vänta den här tiden innan man lägger barnet på mammans mage.Hej hej! Oj vad många nya inlägg det har kommit!
    Jag kommer nog inte hinna svara på alla frågor förrän i kväll. Men här kommer nu i alla fall ett :

    De har tydligen glömt att Moder natur faktiskt kan det här med barnafödande och att man därför inte bör lägga sig i en förlossning som förlöper normalt. Inte ens under efterbördsskedet.
    En nyförlöst mamma som mår någorlunda bra tar instinktivt sitt barn i famnen meddetsamma, och håller det alltså inte först i lägre nivå än moderkakan i 30 sekunder.
    Vi måste nog lita på att barnet får i sig sitt moderkaksblod i precis rätt takt och alldeles rätt mängd när det ligger hos mamma.
    Det här är inte minst viktigt för bondingen (se länk i TS). I synnerhet de allra första 5 minuterna är viktiga eftersom alla intryck då etsar sig in i barnets medvetande för alltid, och i viss mån även i mammans (ja även i en deltagande pappas).

    Men om ett barn måste navlas av snabbt för att tas ut till ett akutrum bör det först hållas i lägre nivå i 30 sekunder , samtidigt som navelsträngen mjölkas, för att på så sätt hinna få i sig så mycket blod som möjligt innan avnavling. (Men HLR bör naturligtvis göras med intakt navelsträng!!!)

    Barnet på de här bilderna www.homebirth.net.au/2008/04/resuscitation-of-newborn.html
    föds helt livlöst. Men eftersom navelsträngen pulserar återhämtar det sig snabbt - utan att det hålls lägre än moderkakan. Jag har mailkontakt med barnmorskan och hon har berättat att det tog lite drygt 1 minut innan barnet hade blivit helt rosigt i färgen. Men hela bildsviten togs inom 1 minut så därför får vi tyvärr inte se det. På sista bilden syns det dock att färgen börjat komma tillbaks i ansiktet.
  • abuelita

    Glass skrev 2008-12-28 22:34:53 följande:


    Nej det är förmodligen inte kvinligt eller manligt, men jag har svårt att förstå att man inte bryr sig då man väl blivit uppmärksammad på det och männen till kvinnor som tycker att det är viktigt borde ha blivit uppmärksammade på det.
    Åtminstone bör det föra snacket med förlossningspersonalen, och framför allt se till så att navelsträngen inte klampas av för tidigt. Det ska inte den födande mamman behöva bekymra sig om.
  • abuelita

    abuelita skrev 2008-12-29 08:49:16 följande:


    Glass skrev 2008-12-28 22:34:53 följande:
    Åtminstone bör det föra snacket
    Åtminsone bör de (papporna alltså) föra snacket... skulle det stå. Men det förstod ni väl.
  • abuelita

    Babblis skrev 2008-12-28 22:02:35 följande:


    Jo men just den biten verkar ha blandats ihop med hanterandet av sen avnavling för barn som mår dåligt där det inte går att få återupplivning med intakt navelsträng, där barnet istället då behöver få så mycket av moderkaksblodet till sig på så kort tid som möjligt och då skall ju även navelsträngen egentligen mjölkas dessutom.För ett barn som mår bra när det fötts så behövs ju inte detta utan barnet kan få ligga på mammas mage i lugn och ro medans naturen sköter om att barnet får sitt moderkaksblod överfört i rätt takt.Kanske mest lät som jag svamlade nu, Abuelita kan förklara det där bättre och jag vet att just den biten har hon kommenterat många många gånger. =)
    Jag tycker du förklarade det mycket bra! Inte alls något svammel.
  • abuelita

    planeraren skrev 2008-12-28 22:26:12 följande:


    Tror inte så mycket på att det är manligt eller kvinnligt att vilja sätta sig in i detta med sen avnavling men ofta är det väl kvinnor som i slutet av graviditeten har tid att fundera över sånahär saker, tillsammans med allt annat man planerar. Jag tog upp detta med avnagling med ett par goda vänner som väntar barn samtidigt som vi och de verkade intresserade av själva resonemanget men ställde inga följdfrågor direkt och verkade inte själva vara så måna om vilket sätt avnavlingen skulle gå till på (fråga mig inte vad jag gjorde för fel ). Men nu har jag i alla fall informerat och gett dem en chans att ta ställning. Vart jag ville komma? Vi är nog olika intresserade av frågan helt enkelt och det spelar nog inte bara roll vilket kön man tillhör. Det gäller även kvinnor.
    Du gjorde säkert inte något fel. Så där är det ständigt för mig också . Folk litar så fullt på att förlossningspersonalen kan sin sak att de slår dövörat till när man kommer med något sånt här.
    Många gånger har jag haft lust att säga: "Skyll dig själv då!", men så tänker jag på deras barn, som ju inte kan rå för att föräldrarna inte vill lyssna, och försöker då förklara det igen, men på ett annat sätt. (Man man kan bli less för mindre).

    (apropå "avnagling" så berättade jag i min blogg för ett tag sen om när min gamla hund "avnavlades", när den i själva verket avlivades )
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)