Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    littlepixiegrl skrev 2008-12-28 09:52:15 följande:


    Jag pratade med min mamma om sen avnavling igår och hon sa att det har man vetat länge att sen avnavling är bättre och att det inte funnits några belägg för att den gulsot som sent avnavlade barn kan få är farlig. Min mamma är läkare, men inte inom förlossnings-eler kvinnorsjukvård, utan ortopedi och ÄNDÅ visste hon om detta! Kan inte för mitt liv förstå hur sjukvården kan vara så trög, att det ska behöva ta decennier innan det händer något i praktiken!Förresten, är det någon som vet hur det är med sen avnavling på KK i Lund? Jag ska skriva det i förlossningsbrevet, prata med min man om det, meddela förlossningen när jag kommer in, fråga min bm, som nyligen slutat på förlossningen och med min svägerska som jobbade där för ett par år sedan, men det är alltid bra med mycket information!  
    Hej Littlepixiegirl!
    Ja det är ju verkligen mycket märkligt att varken obstetriker eller neonatologer begriper det här när andra läkare gör det.

    Jag vet inte hur de gör med avnavlingen på KK i Lund. Men det är rätt vanligt att universitetssjukhusen har tidig avnavling. Min gissning är att detta beror på att det är efterfrågan på blodfyllda moderkakor bland forskarna.
  • abuelita
    mamman i skogen skrev 2008-12-28 12:24:36 följande:
    Precis samma scenario som jag möter när jag förklarar scennariot med sonens syrebrist...förlossningsläkare och bmsk är skeptiska mot att värkstimulerande dropp kan vara farligt och orsaka syrebrist (trots att de vet detta) men övriga läkare säger på en gång att det var väl droppet som orsakade syrebristen... Förnekelse och hålla varandra bakom ryggen men till vilket pris och vilka vinner på det.... SJälvklart finns det förlossningspersonal som är bra men det verkar vara så inrotat att man måste göra på ett visst sätt så att all kunskap och kritik utifrån bara slås iväg som rent nonsens. Jag hoppas på en förändring på många plan så att vi kan känna oss trygga med att föda på landets sjukhus.
    Det är verkligen skrämmande det här. Därför är det så viktigt att vi är många som hjälps åt att sprida information, inte minst till media, både om avnavling, värkstimulerande och annat som kan orsaka helt onödiga komplikationer och skador.
  • abuelita

    Vad bra gjort av dig Mewz att maila överläkaren! Det brukar komma uppgifter om de olika sjukhusens avnavlingsrutiner som senare visar sig inte stämma, men har du fått det svaret från överläkaren så måste det väl ändå vara sant.

    Men nog är det väl märkligt att de läkare som förstått att det är skadligt för barnen att bli tidigt avnavlade ännu inte har förstått att det är ännu skadligare för de barn som redan är påverkade att bli det, alltså att bli av med en hel deciliter blod (motsvarande 2 liter för en vuxen) och den naturliga syreförsörjningen från navelsträngen. Det är ju främst de här barnen som riskerar att få hjärnskador av för tidig avnavling.
    Tydligen så håller de inte ens barnet i lägre nivå än moderkakan i 30 sekunder och mjölkar navelsträngen innan avnavling, eftersom han inte nämnde något om det.

    När det går att göra HLR med intakt navelsträng på t.ex. Darlington Memorial Hospital i UK så måste det ju för 17 gå att göra det på Svenska sjukhus!!

  • abuelita
    Svar på #130
    Planeraren, nej jag vet tyvärr inte mer om varken Dilafor eller Fragmin än det som jag läst i några trådar här på Familjeliv.
    Det låter onekligen intressant, men jag håller med dig om att det artificiella inte känns så bra.
    Undrar om de här ämnena finns naturligt i några livsmedel, som man skulle kunna äta lite med av?
  • abuelita

    Loup Garou skrev 2008-12-29 20:08:37 följande:


    Vilken intressant tråd men så svårt att riktigt ta tills sig allt. Får nog läs om den om ett tag igen!
    Hej Loup Garou! Så glädjande att höra att du tycker tråden är intressant.
    Verkligen sunt av dig att inte bara direkt förkasta den här informationen, utan istället inse att det tar ett tag att smälta det innan man kan ta till sig det helt.
  • abuelita

    Det är inte bara min egen uppfattning , utan jag får det mesta av min information från en grupp obstetriker, barnmorskor och hjärnforskare i USA, Australien och England som precis som jag ägnar den mesta av sin tid till att sprida information om avnavling. Jag kan tyvärr inte just nu komma på någon artikel eller studie som visar att barnet inte skulle få sin fulla placentatransfusion om det inte hålls i lägre nivå de första 30 sekunderna.

    Jag tror faktiskt att de som tagit fram de svenska riktlinjerna har missuppfattat det här. Det är de barn som snabbt behöver navlas av för att få "extra hjälp" som ska hållas lågt i 30 sekunder först, samtidigt som navelsträngen då mjölkas.
    Flera av personerna som tagit fram de svenska riktlinjerna tillämpade själva tidig avnavling innan perinatalmötet förra året (då majoritetsbeslutet om övergång till sen avnavling fattades) och hade då ingen aning om det här. Den barnläkare som talade för sen avnavling på det mötet hade fått en hel del av sina uppgifter från mig, som jag i min tur fått från de personer jag först nämnde.
    Bl.a. är det personerna bakom de här webbsidorna
    www.birth-brain-injury.org/
    www.autism-end-it-now.org/
    www.cordclamp.com/

  • abuelita
    Svar på #137
    Danstina, det gläder mig att du tycker det är en jättebra tråd

    Kom ihåg att det inte är när navelsträngen klipps som räknas, utan när den en stund innan dess klampas av med peang. På de sjukhus som tillämpar tidig avnavling smyger oftast uskan på en peang på navelsträngen direkt när barnet har fötts, utan att föräldrana märker det, och sen tror de att avnavlingen sker först när den klipps av med sax.

    Det allra viktigaste är fatiskt att de barn som är medtagna inte navlas av omedelbart, eftersom det främst är de barnen som riskerar att få hjärnskador för livet av denna enorma blodförlust.

    Jag hoppas på att så många som möjligt lämnar över en utskrift av den här sidan till förlossningschefen, eller mailar över den till avdelningen.
    www.birth-brain-injury.org/consent.htm
  • abuelita

    Philofix skrev 2008-12-29 23:34:33 följande:


    Stämmer det att barnet kan riskera att få gulsot av sen avnavling? Läste det i en annan tråd här och tycker det låter lite märkligt. Hur kan man veta att det är just pga det som bebisen får gulsot av? Om det är så så vet jag inte varför då sen avnavling rek så starkt.
    Hej Philofix! Ingen av de läkare eller barnmorskor som jag frågat har kunnat visa på någon studie som styrker att sen avnavling orsakar behandlingskrävande gulsot.
  • abuelita
    Pelargonen skrev 2008-12-29 23:36:20 följande:
    Gulsot handlar ju på något sätt om att bryta ner överskott av någon i blodet, den länk som finns i trådstarten nämner det. Så ja, risken för gulsot ökar med sen avnavling.Stämmer, men inte risken för behandlingskrävande gulsot.
  • abuelita

    Danstina och Lejone, angående "smygpeangning" så vet jag inte om de gjorde så på sjukhusen i Västsverige redan innan Nationella blodbanken för stamceller öppnade på Sahlgrenska.
    Enligt den gravida stamcellsforskaren MUM CC (som dock inte jobbar med navelsträngsblod), som deltagit här i avnavlingstrådarna en hel del, så krävs det avnavling före första andetaget för att det ska bli tillräckligt med blod kvar i moderkakorna för stamcellsforskarna.

    Och så här skrev Lilla JJ den 8:e april i år, i inlägg 145 i den här tråden www.familjeliv.se/Gravid/Forum-2-13/m31299523-15.html ?På SÄS klampas numer navelsträngen direkt för att Ph prov skall tas. Denna rutin ändrades någon gång under 2005 om jag inte har helt fel, innan dess tog man Ph i pulserande navelsträng. ?

    Ta en titt på det här inslaget från blodbanken. Varför står människan och klipper i en navelsträng tro? Är det för att tittarna ska tro att det bara är de där få dropparna som finns i den som de tar tillvara på, och inte blodfyllda moderkakor? svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp&a=846803

Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)